Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
divendres, 17 de setembre
  |
 • Imprimeix la pàgina

Portada de la memòria del mapa del patrimoni cultural

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha actualitzat el Mapa del Patrimoni Cultural Local per facilitar la gestió i conservació del patrimoni de la vila, així com la seva difusió als ciutadans, la presa de decisions en el planejament urbanístic, l’establiment de rutes didàctiques i turístiques, la planificació de la senyalització, etc.

 

La redacció del projecte de revisió ha estat executada durant l’any 2018 per la historiadora i arqueòloga Virgínia Cepero González, amb el suport i sota la supervisió tècnica de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona (OPC), a través del seus serveis tècnics. La nova versió actualitzada substitueix l’anterior, de 2002, redactada per Joan Vicens Tarré, David Roselló i Cerezuela i Michelle Bianco Barazarte.

 

El nou Mapa del Patrimoni Cultural de Palau-solità i Plegamans, amb l’esmentada intervenció, ha passat de contenir 76 fitxes a 197, a més de disposar d’una nova redacció de la memòria descriptiva. Els 197 elements del patrimoni cultural i natural del terme que inclou es desglossen de la següent manera: el 58,91% corresponen al patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil); el 14,74% és moble (col·leccions, objectes i elements urbans); el 5.60%, documental (fons documentals i d’imatges): el 7,61%, immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals); i el 12,71%, natural (zones d’interès natural i espècimens botànics singulars).

 

El mapa ha actualitzat també els nivells de protecció dels diferents elements a partir del Catàleg de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic que contempla el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), aprovat el 2015.

 

L’accés a la versió pública és

http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08156

 

 

Qualsevol persona que consulti aquest material i els documents adjunts i necessiti més informació es pot adreçar al Servei d’Atenció Ciutadana (SAC):

 

Edif. Casa Consistorial

Plaça de la Vila, 1

Tel. 93 864 80 56

 

Edif. Serveis Socials

Anselm Clavé, 11

Tel. 93 864 30 12

 

 

 • Masies
 • Masia Can Maiol

  Campus Arqueològic Fundació Arqueològica Clos. Masia Can Maiol

  Can Maiol i els seus voltants formen part del Campus Arqueològic de la Fundació Clos. Masia de arquitectura popular amb planta més dos pisos. Coberta d'escassa inclinació, de teula àraba i dos vessants (encara que la façana principal doni la sensació d'una coberta plana).
   
  A la planta baixa, portal d'entrada rectangular i finestres emmarcades. Al primer pis, planta noble, hi ha una galeria oberta que, a la part exterior, té una filada de vuit columnes.

 • Masia de Can Cortès.

  Casa de Cultura Masia de Can Cortès

  Masia del segle XVIII amb finestrals gòtics i pedra treballada. De tipus basilical, amb el cos central més alt que els laterals.
   
  Té tres pisos: planta baixa, primer pis i golfes.
  A la planta baixa hi veiem dos portals d'arc rodó de mig punt dovellats.
  Al primer pis, finestres rectangulars de diferents mides i treballs als emmarcaments.
  Golfes sota teulat amb un element on es penjava la corriola per pujar fardells, i una finestra rectangular emmarcada i amb ampit.

 • Masia de can malla

  Masia de Can Malla. Museu del Pessebrisme

  Masia catalana típica del segle XVI amb teulada de dos vessants i planta rectangular més un pis. Coberta de poca inclinació i teula àrab.
   
  La masia va ser construïda cap a l'any 1770 per Anton Malla.
   
  Es conserven molts documents que formen part de l'història d'aquesta casa, com ara escriptures de compres, actes matrimonials, notes de censos...Un dels més antics és el pagament del cens de l'any 1786. Actualment està cedit a l'Associació Pessebristes.

 • Esglèsies, ermites i capelles
 • Capella Romànica de Sant Genís

  Capella Romànica de Sant Genís

  Edifici rectangular d'estil romànic, petit (8 X 5 metres), d'un sol espai i una sola planta. A la façana principal trobem una porta d'arc rodó i un petit campanar.
   
  Antigament formava part d'una església més gran, els fonaments de la qual estan soterrats i no es veuen,. En un angle exterior, mig ocult, hi ha la figura d'un àngel amb una inscripció. El que es veu ara és una petita part del que va ser una església més gran, que es va cremar durant la Guerra Civil.

 • Capella Santa Magdalena

  Capella Templària de Santa Magdalena

  L'ermita malgrat l'estat ruïnós en el que es troba, conserva part de la seva estructura: planta rectangular amb absis (totalment en runes); només una part de la nau es conserva.
   
  La façana principal està feta amb pedres poc escairades. El portal d'entrada és d'arc rodó i de pedres més o menys escairades que formen el dovellat. Teulada a dues vessants amb teules àrabs. Sobresurt el campanar amb lloc per una sola campana.

 • Església actual de Sant Genís de Plegamans.

  Església de Sant Genís

  Construcció del segle XX,de l'any 1942-1944. Dirigida per l'arquitecte Isidre Puig Boada.
   
  Església d'una nau, amb capçalera d'un àbsis que està format per set cares; en cada cara destaca una arcada finestral d'arc apuntat i uns pilars adossats a modus de contraforts.
   
  La façana principal té una gran rossassa amb motius circulars de diferents diàmetres. A les façanes laterals els murs són gairébé plans, també amb arcades-finestrals.

 • Esglesia santa maria

  Església Parroquial de Santa Maria de Palau-Solità

  Església reformada d'estil romànic del segle XII.
   
  A la façana principal, porta d'arc rodó de mig punt adovellat. Rosassa amb reixa senzilla per la part exterior. Teulada a dues vessants de teules àrabs. Campanar de planta quadrada.

 • Edificis emblemàtics
 • Casa Folch

  Casa Folch

  La casa Folch està dividida en dos, l'edifici rectangular és de titularitat privada.
   
  A l'agost de 2001, es van fer obres de conservació i reformes.
   
  La torre i el jardí que l'envolta, pertany a l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans.

 • Castell de Plegamans

  Castell de Plegamans

  El Castell és un edifici que presideix, des de la Serra, tota la plana de Palau-solità i Plegamans. La seva estructuració, per cossos juxtaposats, parla més d'un casal fortificat que d'un element de defensa.

 • Escoles velles

  Les Escoles Velles

  Edifici construït l'any 1934 d'estil racionalista a càrrec dels arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé (GATCPAC).
   
  Actualment són les dependències de l'Educació Infantil del CEIP Josep Maria Folch i Torres.
   
  L'any 2004 es realitzar una acurada remodelació respectant l'arquitectura original.

 • Arqueològics
 • Menhir de la Pedra Llarga

  Menhir de la Pedra Llarga

  Monument megalític dins del tipus dels menhirs realitzats per a donar-li una funció religiosa dedicada al culte dels morts o als poders de les divinitats. També es podria utilitzar com a pedra fita per assenyalar límits territorials.
   
  El menhir té uns 2,5 metres d'alçada i es troba aixecat verticalment. Pedra no local, sembla roca de Montserrat.

 • Parcs
 • Tren de Palau

  Parc de l'Hostal del Fum

  És un recinte tancat de 35.000 m2 amb vegetació autòctona formada a base de pins, alzines, pollancres i arbres de ribera, entre els que hi creix, una gran varietat de plantes com la farigola, l'alfàbrega, el romaní i altres espècies aromàtiques pròpies de la vegetació mediterrània. Les zones arbrades s'alternen amb prats d'herba travessats per camins i un rierol que enllaça diversos estanys d'aigua. El Parc és un espai de refugi de petits mamífers i nidificació d'ocells.

 • Museus
 • Arxiu Folch i Torres

  Museu -Arxiu de la Fundació Folch i Torres. Planta Noble del Castell de Plegamans

  A la Planta noble del Castell de Plegamans, primera planta, hi ha cinc sales cedides a la Fundació Folch i Torres on hi ha instal·lat el Museu-Arxiu de la Fundació.
   
  La Fundació aplega i conserva en un Arxiu-Museu accessible al públic i als estudiosos les obres i el material biogràfic i bibliogràfic dels cinc germans Folch i Tores, Manuel, Lluís, Josep Maria, Ignasi i Joaquim.

 • Itineraris a peu o en bici
 • Masia Can Maiol

  Campus Arqueològic - Menhir de la Pedra Llarga - Masia Can Cortés - Escoles Velles - Museu Avi

  Inici: Campus Arqueològic Fundació Clos a la Masia de Can Maiol,
  Final: Masia de Can Duran, Museu el Racó de l'Avi

  Com arribar-hi: transport públic (Empresa Sagales)

  Durada: mig dia

  Distància del recorregut: 5 km.

  Nombre de participants: En el Campus arqueològic el mínim de participants ha de ser de 15.

  Reserva horari: Campus arqueològic i Museu del Avi

 • Arxiu Folch i Torres

  Castell de Plegamans (Fundació Folch i Torres) - Menhir de la Pedra Llarga - Masia Can Cortés

  Inici: Castell de Plegamans
  Final: Parc Hostal del Fum
   
  Durada: 1 dia
   
  Distància recorregut: 7 km
   
  Nombre de participants: no hi ha un mínim de visitants.
   
  Reserva horari: Concerta visita a la Fundació Folch i Torres.

 • Panoràmica Palau-solità i Plegamans

  Portal del Consorci de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Occidental

  En aquest web http://www.visitvalles.cat/ es recull informació de les activitats d'oci i recursos turístics de la comarca.