Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 25 de setembre

L’Ajuntament aprova mesures contra els desnonaments

6 de febrer de 2013El Ple Municipal celebrat el 31 de gener va aprovar una proposta “per prevenir els desnonaments de la residència habitual”. El text va ser presentat per ICV-EUiA, després d’haver-lo consensuat amb els grups del PSC, CiU i ERC. Va ser aprovat amb el vot farovable de tots els grups excepte el dels dos regidors del PP, que van votar-hi en contra. Així, la moció es va aprovar amb els 15 vots a favor dels regidors i regidores dels grups PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i la Veu de Palau-solità i Plegamans.

 

El text inclou accions concretes a les quals es compromet l’Ajuntament, com deixar de treballar amb entitats que promoguin desnonaments, demanar-ne la suspensió al jutge degà o donar suport a la Policia Local si en determinats supòsits no col·labora en l’expulsió de persones de les seves llars.

 

Àngels Marcuello, Tinenta d’Alcaldia de Territori i Medi Ambient i regidora de Seguretat Ciutadana, va llegir el text de la moció consensuada. En la introducció, Marcuello va recordar que al febrer del 2012 es va debatre i aprovar a proposta de la CUP -formació que no té representació al Ple- la sol·licitud d’una moratòria o paralització de desnonaments.

 

Per a la regidora ens trobem davant “un veritable drama social” que només ha provocat “propostes insuficients” de mans del govern central. “Els desnonaments i l’atur són els impactes més durs d’una crisi financera injusta de la qual estan pagant les conseqüències els qui no tenen cap responsabilitat en el col·lapse del capitalisme financer, fins i tot perdent l’habitatge”. Per tot plegat, i davant el que Marcuello va titllar de “comportament antisocial i cruel de moltes entitats bancàries”, s’estableix un dilema: “O amb la voracitat dels bancs o amb els drets de les persones”. “No tenim ni temps ni espai per a matisos”, va reblar Marcuello.

 

Acció municipal

La mesura aprovada inclou els següents compromisos per part de l’Ajuntament:

   • Demanar al govern de l’Estat la suspensió dels desnonaments de residències habituals i a la qual es puguin acollir tots els col·lectius veritablement vulnerables
   • Demanar que aquesta suspensió es mantingui fins que no es promulgui una nova normativa hipotecària que contempli la dació en pagament com a una forma d’extingir i els deute amb l’entitat bancària i la possibilitat de permanència de la persona deutora al domicili en litigi sota una fórmula de lloguer soc
   • Fins que no es decreti la suspensió descrita, l'Ajuntament prendrà les accions següents:

- Sol·licitar al jutge degà la suspensió de qualsevol acte de desnonament mentre no s’hagi verificat el caràcter abusiu d’alguna clàusula contractual que pot vulnerar directives europees

- Sol·licitar al jutge degà que, en cas d’ordenar execucions, faci arribar mensualment als Serveis Socials de l’Ajuntament una relació dels processos judicials que podrien finalitzar amb el llençament de les persones demandades

- Assessorar a les oficines municipals les persones afectades per processos d’execució hipotecària

- Deixar d’operar amb aquelles entitats bancàries que promoguin desnonamentsde la residència habitual de persones empadronades en aquest municipi. El cessament d’operacions es realitzarà de manera inmediata en aquells productes bancaris no subjectes a cap tipus de penalització per rescissió contractual.

- Donar suport a la Policia Local per tal que, sense contravenir el Codi Penal ni la Llei de Policies de Catalunya, no es col·labori en el llençament de persones de la seva residència habitual. En tot cas instem a actuar sota els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat i amb empatia i sensibilitat.


Imatges relacionades

 • L'acord s'ha pres al Ple Ordinari del 31 de gener

  L'acord s'ha pres al Ple Ordinari del 31 de gener

Enllaços relacionats