Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 25 de juliol

Consens entre els grups polítics en les conclusions de la Comissió d'Investigació sobre presumptes irregularitats a la Policia Local

4 de juny de 2015S'obre expedient disciplinari als denunciants per possible atemptat contra la imatge del cos i es considera correcta l'actuació de tècnics i polítics davant les presumptes irregularitats

 

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va oferir ahir al vespre una roda de premsa per presentar les conclusions i els acords a què ha arribat la Comissió d'Investigació creada el passat mes de gener amb l'objectiu d'aclarir les denúncies sobre presumptes irregularitats comeses a la Policia Local i d'avaluar la situació interna d'aquest cos. Les denúncies van ser presentades per dos funcionaris de la plantilla de la Policia Local, una agent i un sergent.

 

Les conclusions i els acords de la Comissió d'Investigació han estat consensuades pels membres que n'han format part, que són els portaveus de tots els grups polítics que han tingut representació al Ple Municipal durant el mandat 2011-2015 i que ara finalitza (PSC, CiU, ICV-EUiA, PP, Veu de PsiP i ERC).

 

L'Alcaldessa en funcions, Teresa Padrós, va presidir l'acte de lectura de les conclusions, acompanyada dels representats d'aquests grups polítics, excepte el del PP, que tot i haver format part del consens no va poder assistir-hi. "Es va prendre el compromís entre totes les parts per fer públiques les conclusions després de les eleccions municipals perquè no s'utilitzessin en clau electoralista", va dir Padrós, a banda de recordar que la comissió ha estat fent la tasca d'investigació durant setmanes, des que es va constituir el passat mes de gener.

 

"S'ha danyat de forma injusta la reputació de la Policia Local, cosa que no hauria d'haver succeït, i ara pertoca restituir-la", considera Àngels Marcuello, Tinenta d'Alcaldia de Seguretat Ciutadana en funcions. Va ser la mateixa regidora qui va llegir en l'acte d'ahir les conclusions i els acords amb què es tanca aquesta Comissió d'Investigació. Marcuello va agrair la participació i l'actitud de tots els grups polítics. "S'ha demostrat que el govern ha intervingut amb diligència i celeritat", va afirmar Marcuello abans d'afegir: "Ens sap mot greu que s'impulsessin denúncies per raons personals, i sobretot que s'ataqués l'honorabilitat de la Policia Local. No és just el tracte que ha patit durant aquest temps la plantilla del cos, que ha continuat treballant i fent les seves tasques amb eficàcia i seguint la seva vocació de servei públic". L'Alcaldessa en funcions, Teresa Padrós, va comentar tot seguit que l'ambient actual a dins del cos és de normalitat. "Es volia desprestigiar i desacreditar i no ho han aconseguit perquè tots els grups han treballat en aquest assumpte amb sentit de coresponsabilitat", va reblar Padrós.

 

En les conclusions s'han consensuat sis punts. En primer lloc, que els fets denunciats ja van ser objecte d'investigació a nivell intern i que es van posar en coneixement de l'autoritat judicial competent. A més, es nega que hagi hagut manca de seguiment o ineficiència per part dels tècnics i polítics responsables a l'hora d'abordar les presumptes irregularitats denunciades. D'altra banda, s'anuncia l'obertura d'un expedient disciplinari ("depurar les corresponents responsabilitats") a les dues persones que van fer "la denúncia i difusió d'unes presumptes irregularitats" en considerar que "tenien per objectiu el desprestigi de tots ells [tècnics i polítics]". També es prenen acords per establir protocols i aconseguir millores continuades en els procediments del cos. S'estableix quin és el procediment que s'hauria d'haver seguit a l'hora de comunicar les presumptes irregularitats, respectant l'estructura i l'organització jeràrquica del cos. Per últim, els grups polítics que han format part de la comissió es comprometen a col·laborar i consensuar la gestió de la Policia Local, sense utilitzar políticament cap actuació o feblesa que s'hi pugui detectar i amb l'objectiu que es presti el servei a la ciutadania amb qualitat i eficàcia.

 

Les presumptes irregularitats que van denunciar dues persones que formen part del cos de la Policia Local, a través d'una instància presentada a l'Ajuntament, eren fets com la suposada desaparició d'objectes perduts i custodiats a la comissaria, el presumpte intent de destrucció de documentació i la presumpta vulneració de les lleis de protecció de dades i antitabac. Alguns d'aquests fets s'han denunciat també en instàncies judicials. Algunes d'aquestes presumptes irregularitats queden rebatudes en les conclusions de la Comissió d'Investigació. Per exemple, s'hi afirma que "alguns dels fets no es van produir tal i com es descriuen a la denúncia". Cita, en concret, que "els documents trencats eren fotocòpies o bé no tenien cap valor documental". També esmenta que "la interpretació del fet no va ser la correcta" en relació a què "alguns dels presumptes béns desapareguts van ser trobats a la mateixa prefectura".


Imatges relacionades

  • L'Alcaldessa i representants de grups polítics que han format part de la Comissió d'Investigació sobre la Policia Local, en la roda de premsa de presentació de les conclusions.

    L'Alcaldessa i representants de grups polítics que han format part de la Comissió d'Investigació sobre la Policia Local, en la roda de premsa de presentació de les conclusions.

Documentació adjunta