Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dijous, 5 d'agost

Avís de risc moderat per pluja

29 de setembre de 2015Font: Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

 

Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla INUNCAT per pluges intenses i fort onatge a partir d'aquest migdia al litoral i prelitoral català

 

 • Les pluges intenses i abundants afectaran tot el litoral i prelitoral català i aniran acompanyades de mala mar i fort vent que es concentrarà sobretot a les comarques de Girona a partir d’aquest migdia
 • Tot i que la major afectació del temporal es preveu a les comarques gironines també podrà descarregar amb força a tot el litoral i prelitoral català, sobretot demà dimecres
 • Davant d’aquestes prediccions, Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats al medi natural i la mobilitat. No us exposeu on trenquin les onades i eviteu l’entorn de rieres, torrents i zones inundables durant el temporal
 
 
‪‎Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat manté en Prealertael pla especial d’emergències INUNCAT davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un temporal de llevant, amb pluja, onatge i vent, que ha d’afectar Catalunya a partir d’aquest migdia i que s’intensificarà amb el pas de les hores sobretot a les comarques de Girona.
 
Durant el dia d’avui es preveu intensitat de pluja als extrems nord-est i sud del país, que durant la nit s’estendrà a tot el litoral i el prelitoral del país fins demà a mitja tarda. En aquesta zona, els xàfecs podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts i anar acompanyats de tempesta.
 
L’SMC també preveu un episodi d’acumulació de pluja, que arribi a superar els 100 l/m2 en 24 hores, a la zona nord-est del país i a les comarques de tot el litoral a partir d’aquest migdia i fins demà al migdia.
 
Pel que fa al fort onatge,  es preveu que afecti sobretot l’Empordà a partir d’aquesta tarda i, durant la propera nit i al llarg de dimecres, vagi guanyant intensitat i s’estengui a tot el litoral català. Hi haurà mar de fons de l’est i del nord-est i es poden superar les onades de 2,5 metres (maregassa).
 
D’altra banda, l’SMC també preveu un episodi de fort vent demà dimecres, a partir de primera hora del matí i fins a la mitjanit, que afectarà les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, sud de Girona i nord de Tarragona. En aquesta zona, el vent podrà superar els 90 km/h.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i en les activitats a l’aire lliure i en especial al medi natural. En cas que us sorprengui un episodi tempestuós fort a l’exterior, busqueu refugi en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta; és molt important allunyar-se de rius i zones inundables i sobretot no estacionar-hi vehicles, ja que poden acabar a mar. Cal evitar travessar rieres, torrents, guals o zones inundables en general durant la tempesta i els moments posteriors ja que l’aigua pot baixar amb força i arrossegar una persona o fins i tot vehicles de grans dimensions. Allunyeu-vos del front marítim mentre duri el fort onatge per evitar que un cop de mar us arrossegui mar endins. És molt recomanable netejar de fulles seques, pols i terra els desguassos i embornals per evitar que quedin taponats i provoquin petites inundacions de baixos, soterranis i terrasses.
 
Atès que les pluges podran anar acompanyades també de fort vent, recordeu plegar tendals i retirar elements de les terrasses o façanes que puguin caure o volar. 
 
En cas de tempesta amb aparat elèctric cal que us allunyeu d’antenes, arbres, etc, i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
 
Pel que fa a l’estat de la mar, recordem que s’ha d’extremar la precaució a les zones de la costa on trenquin les onades i en aquells passejos marítims més exposats a les onades.
 
De cara a prevenir situacions de risc, seguiu aquests consells d’autoprotecció.
 • Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
 • No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
 • No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
 • Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
 • Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
 • Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.
 • Podeu seguir les actualitzacions de la Prealerta #INUNCAT a través del twitter de Protecció Civil @emergenciescat
 

Imatges relacionades

 • Núvols a punt de descarregar pluja a Palau-solità i Plegamans.

  Núvols a punt de descarregar pluja a Palau-solità i Plegamans.

Enllaços relacionats