Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 24 de juliol
  |
 • Imprimeix la pàgina

La diversió i la festa popular, grans protagonistes en la revetlla de Sant Joan

25 de juny de 2014Només es van produir incendis menors a la via pública que van ser sufocats immediatament

 

La revetlla de Sant Joan s'ha desenvolupat a Palau-solità i Plegamans sense cap incidència remarcable i amb una gran participació popular en els diversos actes folklòrics que van tenir lloc i en la festa popular que es va allargar fins a les 4 de la matinada.

 

Només es van registrar alguns incidents menors, principalment petits incendis que van ser sufocats immediatament pels cossos de seguretat i sense cap repercussió posterior. Un va afectar de forma lleu un dels arbres del passeig de la Carrerada, dos més es van iniciar en rostolls -al barri de la Pineda i al carrer Llibertat-, i el darrer va afectar un contenidor de recollida selectiva del barri de la Sagrera. Per últim, la Policia Local va atendre un noi que al voltant de les 4 de la matinada es va trobar indisposat per consum excessiu d'alcohol.

 

Carme Sanz, regidora de Festes de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, es mostra totalment satisfeta amb el desenvolupament de la revetlla. "La gent s'ho ha passat d'allò més bé, participant en els actes i en la festa de la plaça de la Vila, que es va omplir de persones per gaudir de les actuacions, del sopar i del ball", resumeix la regidora, qui destaca l'actuació de l'Orquestra Titanium, que va ser "fabulosa". Sanz, a més, només té paraules d'agraïment cap a les entitats que han col·laborat en l'organització de la festa i a la Policia Local, Protecció Civil i les Brigades Municipals, "que van fer que tot es desenvolupés a la perfecció i actuant de forma ràpida i eficient davant qualsevol imprevist".

 

Cultura i diversió

Les celebracions a la vila van arrencar amb l'arribada de la Flama del Canigó. L'única incidència és que va arribar aproximadament uns 30 minuts més tard de l'hora prevista. Així, poc abans de les 20.30h les persones i entitats que l'esperaven davant la Masia de Can Cortès van veure com apareixien pel Camí Reial un grup d'esportistes del Club Atlètic Palau que portaven la flama corrent des de Gallecs, a Mollet del Vallès. El retard va venir d'origen, ja que prèviament havia arribat amb demora a la ciutat veïna, lloc on els corredors palauencs havien anat a buscar-la per dur-la a la vila. A Can Cortès, a més del públic en general, formaven part de la comitiva de benvinguda membres de diverses entitats: Geganters i Grallers, els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga i la seva Colla Infantil, l'Agrupació Sardanista, les Cabres i les Vaques, el Ramat i les Colles del Ball de Gitanes.

 

Tots ells van integrar la cercavila que va dur la flama i tota aquesta gent fins a la plaça de la Vila. El protagonisme d'aquest recorregut el va tenir de forma especial la Colla Infantil dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, que van fer en aquesta celebració la seva primera actuació, meravellant els presents per la destresa i l'energia amb què van repartir guspires per bona part del recorregut. Van estar acompanyats, però, dels balls dels gegants i del seu grup de gralles i tabals, així com dels percussionistes dels propis Deixebles i dels integrants de la resta d'entitats.

 

Un cop la flama i tota la comitiva van arribar a plaça, va començar el festival d'actuacions davant un nombrós públic que omplia l'espai. Iolanda Blesas, de l'Associació Taller de les Arts, va ser l'encarregada de trencar el gel llegint el missatge de la Flama del Canigó, escrit aquest any per Carles Capdevila, periodista i director del diari 'Ara'. "El nostre somriure brilla tant com la flama i encén tots els focs de l'esperança", va ser la darrera frase pronunciada per Blesas, abans que el públic arrenqués a aplaudir i comencés el festival d'actuacions.

 

Els primers van ser els més menuts de les Colles del Ball de Gitanes, que van precedir el grup de mitjans i el d'adults. Tots ells van fer una actuació memorable, que va entusiasmar el públic tot oferint un repertori de les diferents modalitats d'aquesta dansa, des de la jota i fins al xotis i demostrant el domini i la coordinació assolits en els seus balls i incloent-hi el so de les castanyoles, sense parar de saltar i ballar. Van prendre el relleu les sardanes, formant-se diverses rotllanes, amb força gent unint-s'hi fins a omplir l'espai disponible. Van ballar fins que va entrar en escena el grup de grallers del Ramat, que van tocar peces ben animades. Tot seguit, i mentre s'anava fent fosc, van ser el Dimoni de la Pedra Llarga, la Mestressa de Can Cortès i en Patufet, els gegants de la vila, els qui es van apoderar del centre de la plaça per animar encara més tothom amb les seves danses.

 

I amb les darreres llums d'un dels dies més curts de l'any va iniciar-se el festival de foc, soroll i olor a pólvora del correfoc dels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga. I no sols oferien guspires a dojo, sinó que va resultar també d'allò més espectacular les habilitats de faquir que han adquirit alguns dels seus membres, traient foc dels queixals. El correfoc obria el camí del recorregut que anava des de la plaça de la Vila i fins a l'esplanada situada al costat del pavelló d'esports. Custodiant la Flama del Canigó hi anava una comitiva de persones que duien torxes enceses amb aquest foc, així com els tabalers i un nombrós públic. Tots ells van encerclar les fustes acumulades i destinades a ser la gran foguera de la vila, que va cremar amb força mentre al seu voltant una multitud contemplava com el foc devorava el material i com els dimonis dansaven al seu voltant cremant tota la pólvora que els quedava.

 

De forma gairebé simultània, però tornant a la plaça de la Vila i el seu entorn, arrencava el sopar a la fresca. Van participar-hi un total de 470 persones, el nombre màxim de places amb seient que hi havia disponibles per qüestions d'espai i de seguretat. La xifra de persones participant de la festa va ser, però, molt superior, amb les terrasses dels bars i restaurants de la de la zona plenes. A banda del sopar a la fresca central del municipi, l'Ajuntament va concedir permisos per a 7 sopars i festes populars més celebrades al carrer, a diversos barris del poble. Mentre se celebrava el sopar a la fresca de la plaça de la Vila, les Cabres i les Vaques van encarregar-se de tallar les porcions de la tradicional coca de Sant Joan que va proporcionar l'Ajuntament i de repartir-les entre tothom qui en volgués. Entre tots van cruspir-se, aproximadament, uns 30kg de coca de Sant Joan. I ja ben entrada la nit va començar el ball, amb la música de l'Orquestra Titanium i la discomòbil posterior. Una autèntica gentada va gaudir-ne fins a les 4 de la matinada, moment en què es van acabar les celebracions, sense cap altre protagonisme que el de la gresca i la diversió.


Imatges relacionades

 • 140625 santjoan correfoc03

  140625 santjoan correfoc03

 • 140625 santjoan flamacanigo arribada clubatleticpalau

  140625 santjoan flamacanigo arribada clubatleticpalau

 • 140625 santjoan flamacanigo arribada clubatleticpalau agrupaciosardanista

  140625 santjoan flamacanigo arribada clubatleticpalau agrupaciosardanista

 • 140625 santjoan cercavilatarda correfocinfantil1

  140625 santjoan cercavilatarda correfocinfantil1

 • 140625 santjoan cercavilatarda general

  140625 santjoan cercavilatarda general

 • 140625 cercavilatarda correfocinfantil2

  140625 cercavilatarda correfocinfantil2

 • 140625 santjoan missatgeflama

  140625 santjoan missatgeflama

 • 140625 santjoan ballgitanes petits

  140625 santjoan ballgitanes petits

 • 140625 santjoan ballgitanes mitjans

  140625 santjoan ballgitanes mitjans

 • 140625 santjoan ballgitanes adults

  140625 santjoan ballgitanes adults

 • 140625 santjoan sardanes

  140625 santjoan sardanes

 • 140625 santjoan grallerselramat

  140625 santjoan grallerselramat

 • 140625 santjoan balladagegants

  140625 santjoan balladagegants

 • 140625 santjoan correfoc01

  140625 santjoan correfoc01

 • 140625 santjoan correfoc02

  140625 santjoan correfoc02

 • 140625 santjoan correfoc04

  140625 santjoan correfoc04

 • 140625 correfoc04

  140625 correfoc04

 • 140625 santjoan foguera1

  140625 santjoan foguera1

 • 140625 santjoan foguera2

  140625 santjoan foguera2

 • 140625 santjoan soparfresca

  140625 santjoan soparfresca

Enllaços relacionats