Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 24 de juliol
  |
 • Imprimeix la pàgina

Els Geganters i Grallers de la vila celebren el seu 20è aniversari en l'XI Trobada Gegantera

7 d'octubre de 2014Els Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans han celebrat aquest passat diumenge el seu 20è aniversari. Aprofitant l'efemèride va tenir lloc a la vila la XI Trobada Gegantera, en la qual van participar-hi 10 colles més de gegants, vingudes de diverses poblacions catalanes. Palau-solità i Plegamans, va viure, doncs, una autèntica invasió de gegants amb una multitud acompanyant-los i dansant amb ells. La jornada va tenir el seu moment àlgid en la gran cercavila que va recórrer diversos carrers del centre del municipi. En un punt del recorregut, els gegants i la seva comitiva van coincidir amb la ballada de sardanes organitzada per l'Agrupació Sardanista local.

 

Jordi Roura, president dels Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans, va agrair a totes les persones presents el fet d'acudir a l'aniversari. Va confessar haver patit per les fortes tempestes caigudes de matinada i que podien haver obligat a suspendre l'acte si s'haguessin allargat durant el matí. Finalment, no va ser així: "Amb força tot es pot aconseguir; fins i tot, que surti el sol", va declarar en un matí esplèndid. També va dirigir-se al públic l'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, qui va posar en valor la participació de les persones i famílies que formen part dels Geganters i Grallers i el fet que tant els seus membres com els de moltes altres entitats del municipi "sempre estan disposats a col·laborar i tirar endavant tota mena d'actes i d'iniciatives". El regidor de Cultura, Miquel Rovira, va participar també en els actes de cloenda de l'aniversari i de l'XI Trobada Gegantera.

 

La trobada i la celebració de l'aniversari van començar ben d'hora, a partir de les 9.00 del matí, amb la plantada de gegants a la plaça de la Vila i diverses activitats de germanor. Tothom qui ho desitgés podia signar una pancarta de felicitació a la colla gegantera local pel seu 20è aniversari. Abans de la gran cercavila tots els geganters, concentrats a la plaça, van fer exercicis d'escalfament seguint les indicacions d'un entrenador personal i al ritme de música ben animada. Tot seguit va tenir lloc la cercavila i la posterior gran ballada, ja de tornada a la plaça. La cita va servir també per decidir el guanyador del Concurs de Gegantons que s'havia convocat prèviament. S'hi van presentar tres gegantons candidats: la Bulma Diabòlica -creada pels Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga-, el Roc –fet per l'AMPA de l'Escola Josep M. Folch i Torres-, i el Vailet –elaborat per la família Escayola Díaz-. Els vots els van emetre les colles visitants.

 

La victòria se la va endur el Vailet, que representa un ferroviari del tren que antigament unia Mollet del Vallès i Caldes de Montbui passant per Palau-solità i Plegamans. Els tres participants es van endur un trofeu de record. També hi va haver un repartiment de figures commemoratives a les diverses famílies que formen part de la colla local des de l'inici i a altres persones que han col·laborat de forma significativa amb l'entitat. Es tracta de reproduccions en miniatura del Dimoni de la Pedra Llarga i la Masovera de Can Cortès, els gegants de la vila, que sempre surten acompanyats pel gegantó Patufet i els capgrossos, entre els quals s'hi compta en Massagran, personatge literari creat per Folch i Torres. De fet, a plaça hi van ser presents en tot moment els gegants originals del dimoni i la masovera, que van ser substituïts en les cercaviles i festes populars per les figures actuals, molt més lleugeres.

 


Imatges relacionades

 • 141007 trobadagegantera balladaplaca

  141007 trobadagegantera balladaplaca

 • Geganters i grallers de Palau-solità i Plegamans.

  Geganters i grallers de Palau-solità i Plegamans.

 • 141007 trobadagegantera concursgegantons

  141007 trobadagegantera concursgegantons