Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 25 de juliol
  |
 • Imprimeix la pàgina

Es presenta el llibre 'Història de l'Ajuntament, 1697-2014', que actualitza l'edició del 1998

17 d'abril de 2015Una cinquantena de persones van acudir ahir al vespre a la Masia de Can Cortès per assistir a la presentació del llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'. L'obra, de la que s'ha fet una tirada de 1.000 exemplars, ha estat editada per Qu4trepins Quaderns de Cultura i patrocinada pel propi consistori. Es podrà adquirir per 5€ a la parada que instal·larà Qu4trepins a la fira de Sant Jordi i, a partir d'aquesta diada, a la Masia de Can Cortès. A banda, Qu4trepins el distribuirà entre els seus socis. Qui vulgui consultar-lo també el pot trobar a la Biblioteca Municipal. A banda del relat històric, planer i entenedor, i la inclusió de dades històriques, el llibre inclou fotografies antigues del municipi, plànols d'edificis i la reproducció d'alguns documents originals.

 

L'acte de presentació va anar a càrrec dels autors d'aquesta edició que amplia i actualitza la que es va publicar al 1998. Es tracta de Miquel Alimbau, Tomàs Castells i Francesc Paredes. També va intervenir-hi Marta Cañadó, qui s'ha encarregat del disseny gràfic i la maquetació. Entre els assistents hi havia Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, i bona part dels regidors i regidores de l'Ajuntament, tant de l'equip de govern com de l'oposició.

 

El primer en intervenir va ser Miquel Alimbau. Va fer una introducció del llibre que ara es presenta, que és una reedició i actualització del que es va publicar al 1998. Es va remuntar al 17 de maig de 1698, data en què l'aleshores Consell del Comú, que agrupava dos pobles -el de Palau-solità i el de Plegamans-, va decidir comprar una casa per establir-hi la institució i tenir un lloc on reunir-se i deliberar. Alimbau va afegir que els autors han volgut mantenir l'equilibri entre l'abundant documentació dels últims temps i l'escassetat d'èpoques més antigues.

 

Per la seva banda, l'historiador Francesc Paredes va agrair la col·laboració de l'Arxiu Municipal i la seva tècnica responsable, Susana Carrillo, i va dedicar unes paraules per l'ajuda que va obtenir d'Adelina Abril, recentment desapareguda i qui durant molts anys ha estat al front del Servei d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament. Més enllà dels agraïments, va destacar que ha obtingut força documentació històrica a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. També va posar l'accent en el fet que hi ha molta feina per fer en la indagació de la història local. Com a exemple, va citar la Comanda Templera de Santa Magdalena i va avançar que la investigació històrica sobre aquesta comunitat de monjos guerrers que es van establir a Palau-solità és un dels projectes que vol endegar.

 

Al seu torn, Tomàs Castells, va concretar que el llibre no intenta ser una obra erudita i farragosa, sinó un recull amè de pinzellades i anècdotes amb rigor històric. Castells va posar en valor la dedicació pels demés de les persones que al llarg d'aquests tres segles han ocupat càrrecs a l'Ajuntament. "Es pot fer un homenatge a les persones d'èpoques anteriors disposades a dedicar-se als afers públics", va dir. Va destacar aquells que ho van fer enmig d'èpoques convulses, com les guerres carlines, la invasió napoleònica o la més recent, la Guerra Civil Espanyola. "Aquest no ha estat mai un poble fortificat, la gent hi ha viscut sempre en masies i això suposava poca protecció en èpoques violentes", va recordar. Va explicar fins i tot anècdotes de regidors segrestats.

 

Per últim, Marta Cañadó va subratllar el fet d'haver gaudit molt fent la feina de maquetació i disseny del llibre, a banda de comentar que per a ella "ha estat un plaer" treballar amb els tres autors, destacant les qualitats de cadascun d'ells. El públic va intervenir per fer preguntes i comentaris. L'Alcaldessa Teresa Padrós també ho va fer, especialment per agrair el treball de l'equip que ha elaborat el llibre i la feina que fa Qu4trepins en les recerques sobre la cultura i la història del poble i la divulgació que en fa.


Imatges relacionades

 • M. Alimbau, M. Cañadó, F. Paredes i T. Castells presenten el llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'.

  M. Alimbau, M. Cañadó, F. Paredes i T. Castells presenten el llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'.

 • Presentació del llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'.

  Presentació del llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'.

 • Portada del llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'.

  Portada del llibre 'Història de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, 1697-2014'.

Enllaços relacionats