Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dijous, 29 de juliol
    |
  • Imprimeix la pàgina

Mans a l’obra per elaborar el pla funcional de la nova Biblioteca Municipal

3 de juny de 2016L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona treballen braç a braç per realitzar el projecte i per finançar-lo

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i la Diputació de Barcelona ja han posat fil a l’agulla en el projecte de creació de la nova Biblioteca Municipal. Després d’haver decidit la ubicació, a l’indret on ara hi ha les pistes de petanca, el següent pas ha estat una reunió inicial per començar l’elaboració del pla funcional, que és el document que marcarà les directrius sobre com ha de ser l’equipament. Aquesta trobada ha tingut lloc aquest dimarts, entre Jordi Pujol, regidor de Cultura, i personal tècnic del consistori i de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

 

“La reunió ha estat el tret de sortida per definir com serà l’edifici i els serveis i activitats que acollirà”, sintetitza Pujol, qui amplia: “Va ser una pluja d’idees, pautada per la Diputació, per saber quines necessitats i característiques té la vila des del punt de vista social, cultural, associatiu i educatiu”. “La Diputació no té un catàleg de biblioteques tipus per a cada mena de municipi, sinó que crea projectes adaptats a la realitat de cada poble, barri o ciutat”, continua el regidor.

 

Per exemple, entre les qüestions que van sortir a la reunió s'hi compta el fet que ha de tenir espais per a activitats infantils, sales per a exposicions i reunions... El pla funcional també serveix per definir els continguts, materials i serveis de la futura biblioteca. Com que es pretén que aquests reflecteixin el patrimoni cultural i social local, es van abordar característiques pròpies com l’associacionisme, les arts escèniques, les obres de Josep M. Folch i Torres... També es va posar sobre la taula el pes de la indústria a l’economia de la vila i el coneixement que aquesta genera, així com l’aposta local per l’educació de qualitat, en totes les etapes de la vida i en múltiples camps. “Les biblioteques ja no són només un indret on hi ha llibres, sinó que van molt més enllà, són espais generadors de cultura i coneixement i llocs de trobada per a la població”, afegeix Pujol.

 

A partir de la informació extreta en aquesta reunió, l’equip tècnic de la Diputació de Barcelona ha de redactar l’esmentat pla funcional. Es remetrà als regidors de l’Ajuntament, que després el portaran al Ple Municipal i el presentaran a la ciutadania. A partir d’aquest document s’escollirà un avantprojecte des de la Diputació de Barcelona, a través d’un concurs d’idees. Després es redactarà el projecte executiu. L’Ajuntament vol sotmetre a participació ciutadana la definició de l’equipament, si bé cal encara estudiar en quin punt del procés es farà, sempre de forma coordinada amb la Diputació de Barcelona.


Finançament

El cost aproximat per construir i equipar la biblioteca es calcula al voltant dels 3 milions d’euros. Abans s’ha de fer front al cost de l’avantprojecte, que es preveu que sigui d’uns 35.000€, i del projecte executiu, que podria ascendir als 155.000€. “Aquestes són xifres totalment orientatives, que poden variar, perquè ens trobem encara en una fase molt inicial de tot el procés”, matisa Marc Sanabria, regidor d’Economia de l’Ajuntament.

 

Aquest dilluns, 30 de maig, l’Alcaldessa Teresa Padrós i el regidor d’Economia, Marc Sanabria, es van reunir amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, per tractar les Meses de concertació 2015-2019, a través de les quals l’ens supramunicipal i els ajuntaments contrasten necessitats i acorden actuacions, així com els recursos que hi aporta cadascú.

 

“L’Ajuntament hi ha acudit apostant per la biblioteca com a inversió prioritària”, relata Sanabria. La resposta de la Diputació de Barcelona ha estat positiva, ja que encaixa amb les línies d’actuació que s’ha marcat. S’espera que en breu la Diputació respongui quina serà la quantitat que aportarà mitjançant les Meses de concertació.

 

En paral·lel, la Diputació de Barcelona ha comunicat que ha inclòs al Catàleg ds suports als serveis i activitats locals 2016 una dotació de 28.000€ per a l’avantprojecte. Aquesta xifra és el 80% dels 35.000€ en què s’ha estimat el seu cost. Els 7.000€ restants els ha d’aportar l’Ajuntament. S’espera que es repeteixin les mateixes proporcions a l’hora de fer front a la inversió per al projecte executiu (155.000€). És a dir, que la Diputació es faci càrrec del 80% i l’Ajuntament, del 20% restant.


Imatges relacionades

  • El regidor Jordi Pujol amb tècnics de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i de la Diputació de Barcelona en la reunió per iniciar el pla funcional de la nova biblioteca.

    El regidor Jordi Pujol amb tècnics de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i de la Diputació de Barcelona en la reunió per iniciar el pla funcional de la nova biblioteca.

  • Terreny on s'ubicarà la nova biblioteca.

    Terreny on s'ubicarà la nova biblioteca.