Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 25 de juliol
  |
 • Imprimeix la pàgina

La nova Biblioteca, un espai formatiu i cultural

3 de desembre de 2018El procés participatiu “L’ànima de la nova Biblioteca municipal” va recollir les opinions de la ciutadania a través d’una enquesta i d’una jornada participativa

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va posar en marxa, el passat mes d’octubre, el procés participatiu “L’ànima de la nova Biblioteca municipal”. L’objectiu era recollir necessitats de la població i propostes d’ús del nou equipament. Es van obrir dos espais de debat: d’una banda, una enquesta en línia completada per 97 persones i, de l’altra, una jornada participativa en la qual van participar una trentena de persones.

 

Les diferents opinions recollides durant el procés participatiu defineixen la nova biblioteca com:

 • Un espai per estudiar i llegir de forma individual, però que també ofereixi espais de treball en grup.
 • Un espai polivalent de dinamització cultural, on es puguin portar a terme activitats, com ara xerrades, exposicions o petites representacions.
 • Un espai per a acollir les activitats organitzades per les entitats i on aquestes puguin desenvolupar el seu dia a dia. En aquest sentit, les associacions podran reservar sales a la Biblioteca, com ho podrà fer el públic general, a més de disposar dels espais on ja desenvolupen el seu dia a dia en altres equipaments municipals.
 • Un espai de suport a les famílies i els infants, on desenvolupar activitats familiars d’aprenentatge i de foment de la cultura.
 • Un espai de lectura i relaxació que pugui convertir-se en un espai de trobada de la ciutadania.

Les conclusions de tot el procés participatiu, les quals s’integraran, en la mesura del possible, al projecte guanyador, han quedat recollides en l’Informe del procés participatiu i pla d’usos de la nova biblioteca de Palau-solità i Plegamans. Aquestes conclusions es van presentar en una primera reunió de treball que el personal tècnic de l’Ajuntament va tenir amb l’equip d’arquitectes redactors i les tècniques de la Diputació de Barcelona del servei de biblioteques i SEEP (projectes), el passat 9 de novembre.

 

Jornada participativa

Durant la jornada participativa, es va treballar l’accessibilitat al futur equipament. El 70% de les persones participants accedirien en cotxe particular i és per això que es va detectar la necessitat, ja prevista en el projecte, de crear places d’aparcament, però també es va suggerir la millora del transport públic entre la Biblioteca i altres equipaments municipals, el reforç de la seguretat dels trajectes, sobretot des dels centres educatius. Les persones participants en la jornada van demanar un edifici accessible i amb accessos independents a diferents estances, permetent el seu ús fora de l’horari d’obertura de la Biblioteca, tot i que aquest, preferiblement, hauria de ser el més ampli possible.

 

La majoria de les persones participants en la jornada visitarien la Biblioteca amb infants i, per això, van proposar la creació d’un espai exterior adient, que sigui una extensió de l’espai de l’equipament per a ells i d’una consigna a l’interior de l’edifici. També es va treballar la idea d’un espai de descans, amb màquines dispensadores de begudes i menjar i un sofà i, com s’haurien d’insonoritzar les diferents zones. Segons les persones participants, un bar/cafeteria reforçaria la visió de la Biblioteca com un punt de trobada i un motor cultural del municipi. Aquest bar ja es contempla en el projecte. 

 

Enquesta

Durant el període obert per respondre l’enquesta, van ser 97 persones les que van fer arribar les seves opinions. El grup més nombrós (51%) tenia entre 36 i 65 anys, seguit del grup entre 18 i 35 anys (33%).

 

El 82% de les persones enquestades voldrien llegir i crear informació a la Biblioteca; el 79%, assistir a xerrades, tallers i conferències; el 72%, estudiar i treballar; i el 55%, connectar-se. El 87% voldria un espai tranquil per llegir, el 77% de les persones enquestades prefereix estudiar en solitari i el 64% prefereix treballar, també, sol/es. Quan es pregunta sobre com s’imaginen llegint o escoltant música a la Biblioteca, el 87% ho fa en un sofà i, pel que fa als espais pels més petits, un 92% de les persones enquestades se l’imaginen a terra, amb coixins.

 

Són molts els serveis que les persones enquestades voldrien que oferís la Biblioteca. Entre els més demandats hi ha Wi-fi (99%), endolls (92%), ordinadors (91%), fotocopiadora (80%) i bar (73%).


Imatges relacionades

 • Taller-debat del procés participatiu "L'ànima de la nova Biblioteca Municipal"

  Taller-debat del procés participatiu "L'ànima de la nova Biblioteca Municipal"

 • Taller-debat del procés participatiu "L'ànima de la nova Biblioteca Municipal"

  Taller-debat del procés participatiu "L'ànima de la nova Biblioteca Municipal"

Documentació adjunta