Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dimecres, 28 de juliol

Pla local de prevenció i gestió dels residus municipals de Palau-solità i Plegamans

5 d'abril de 2018El 2020, Palau-solità i Plegamans hauria de reciclar el 80% dels residus i reduir els impropis

 

El Ple Municipal del 28 de març ha aprovat el Pla de Prevenció i Gestió de Residus Municipals de Palau-solità i Plegamans 2017-2025. Aquest Pla Local, elaborat pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, constitueix una adaptació a l’àmbit municipal del PREVOC (Pla de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos del Vallès Occidental) i ofereix una eina de planificació per aconseguir els objectius de les directius definides en l’àmbit europeu, estatal i autonòmic en matèria de prevenció i gestió de residus. El 2017, Palau-solità i Plegamans va reciclar el 75,06% dels residus que hi va generar, xifra que s’ha mantingut estable durant els últims anys. Segons Luisa Fernández, regidora de Medi Natural i Gestió Ambiental, el Pla Local ajudarà a “trencar la tendència a l’estabilitat del reciclatge”. 

 

El Pla Local planteja diferents línies estratègiques, que coincideixen amb el PREVOC, acompanyades d’un programa d’actuacions concretes. La primera d’elles és la reducció de la generació de residus, promovent la prevenció de residus com a eix prioritari. Concretament, l’objectiu és arribar a una reducció del 15% dels residus per habitant el 2020, respecte de les dades del 2010. També es proposa el foment de la reutilització, en particular a la deixalleria, la reducció del malbaratament alimentari i la millora dels coneixements de la ciutadania sobre els hàbits de consum responsable.

 

Es plantegen les següents accions per aconseguir aquests objectius:

 • Implementació de l’ús del cubell airejat per a la recollida de la matèria orgànica.
 • Implementació de circuits d’aprofitament d’aliments en centres educatius, mercats i supermercats, restauració, centres hospitalari i altres centres o entitats amb excedents d’aliments.
 • Realització d’accions de sensibilització sobre malbaratament alimentari.
 • Ús de les restes vegetals com a mulching (poda triturada) en parcs i jardins.
 • Foment de l’ús d’ampolles reomplibles/retornables de vidre.
 • Promoció d’espais de reutilització de deixalles.

El PREVOC insta els municipis del Vallès Occidental arribar al 60% de recollida selectiva el 2020. Palau-solità i Plegamans, el 2009, ja va aconseguir aquest objectiu i és per això que el Pla Local proposa arribar al 80%. Dins aquesta línia estratègica, es contemplen diferents objectius segons la tipologia de residu:

 

 • Matèria orgànica: reciclar el 80% i reduir a un 5% els residus impropis (aquells residus que no corresponen a la fracció).
 • Envasos lleugers: incrementar el seu reciclatge i reduir els impropis un -25%.
 • Paper i cartó: reciclar el 80%.
 • Vidre: reciclar el 80%.

A més de fomentar l’autocompostatge, el Pla Local proposa implementar sistemes de recollida amb identificació d’usuari en el servei Porta a Porta i en activitats comercials, així com incrementar la recollida selectiva de residus al mercat setmanal.

 

La tercera línia estratègica se centra en la transparència i la sostenibilitat econòmica de la gestió de residus. El Pla Local proposa implementar sistemes de pagament per generació, incloure bonificacions fiscals a la taxa d’escombraries per tal de fomentar la seva separació o aplicar el règim sancionador de les ordenances municipals per penalitzar comportaments contraris a la reducció de residus. 

 

El Pla Local també recull un pla econòmic i financer, en aquest cas estudiat i plantejat per l’Ajuntament, que pretén “ser realista, que no hipotequi posteriors governs, que ens permeti realitzar les accions proposades per arribar als objectius i obert a millores i subvencions”, explica la regidora.

 


Imatges relacionades

 • Festa d'inauguració de l'Espai de Reparació de la Deixalleria Municipal.

  Festa d'inauguració de l'Espai de Reparació de la Deixalleria Municipal.

 • Cubells campanya jo reciclo jo estalvio

  Cubells campanya jo reciclo jo estalvio

Enllaços relacionats