Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
divendres, 24 de setembre

L’Ajuntament fa una crida al civisme per evitar la presència de residus abandonats de forma indiscriminada

12 de desembre de 2019En l’actualitat hi ha en tràmit diferents expedients sancionadors per infraccions de la normativa municipal

 

La Policia Local, el servei de Medi Ambient de l’Ajuntament i la ciutadania palauenca detecten constantment abocaments incontrolats de residus al medi natural i al voltant dels contenidors, tant a les urbanitzacions com al nucli urbà. El Consistori pren les mesures que té al seu abast per combatre aquesta pràctica incívica i sempre que esdevé possible, s’incoa el corresponent expedient sancionador.

 

Actualment hi ha en tràmit diferents expedients sancionadors per infraccions greus de la normativa de residus, amb multes proposades per import de 500 € per abandonament de residus. A més, cal tenir en compte que el cost de retirar i tractar aquests residus llençats en llocs no permesos l’assumeix tots els ciutadans i ciutadanes de la vila.

 

El cost que es destina a la neteja del medi natural va ascendir a 4.389,85 €, el 2018. I aquest 2019, ja s’han gastat 8.276,40 € en aquesta tasca. A més, es destinen 84,5 hores a la setmana a la recollida de residus abandonats al voltant dels contenidors de la via pública, amb diferents vehicles i personal. La suma de recursos humans dedicats a aquest servei és de 175,5 hores a la setmana.

 

La quantitat recollida de mitjana són 5,74 tones, després d’una jornada de 7,5 h, ponderada a partir de 81 dies de recollida exclusiva de residus abandonats al voltant dels contenidors i portats directament al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental a Vacarisses, on es pesen exactament els que entren a la planta. Si tenim en compte el preu de tractament dels residus, de 91,85 €/tn, la despesa estimada en tractament és de 1.123 € a la setmana.

 

Cost de la recollida i tractament dels residus abandonats

 

Per valorar econòmicament la recollida, cal multiplicar les hores de dedicació setmanal pel preu/hora dels vehicles i del personal, que dona com a resultat la quantia de 20.087,77 €.

En resum , el cost total de recollida i tractament dels residus abandonats al voltant dels contenidors de la via pública té un cost per a la ciutadania de Palau-solità i Plegamans de 21.211,41 €/setmana.

A banda de l’import econòmic que suposa esmenar aquestes males pràctiques, també cal tenir en compte l’elevat impacte ambiental que suposen. L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va aprovar al mes d’octubre una moció en el marc de la qual es declarava l’emergència climàtica a la vila.

 

Segons explica el regidor de Medi Natural, Gestió Ambiental i Pagesia, Jordi Plaza, “vivim en un planeta on els recursos naturals són finits i el canvi climàtic és un fet, i és una responsabilitat individual i col·lectiva deixar de contribuir a l’escalfament global”.

 

Plaza afegeix que “els residus que s’aboquen de manera il·legal al medi natural o fora dels contenidors no se seleccionen correctament i fan augmentar els quilos de deixalles que acaben a l’abocador i que no es poden reciclar. A això, cal sumar-hi les emissions de C02 que generen els camions que han de transportar aquests residus a l’abocador”.

 

Per tota aquesta situació, des de la regidoria de Medi Natural, Gestió Ambiental i Pagesia, es fa una crida, a la conscienciació de la ciutadania per adoptar conductes cíviques que reverteixin en una millora dels espais urbans i del medi natural.


Imatges relacionades

  • Els contenidors que es retiraran de les àrees d'emergència.

    Els contenidors que es retiraran de les àrees d'emergència.