Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 24 de juliol

Propostes i recursos ambientals en temps de confinament

14 d'abril de 2020Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) han recollit algunes necessitats, propostes  i recursos amb les que tothom pot activar-se aquests dies per seguir vinculat a la natura encara que sigui des de casa.

 

Aquestes propostes i recursos els han dividit en diferents apartats: reflexions, iniciatives solidàries amb la lluita contra la COVID-10, lectures i formacions, voluntariat per la natura des de casa i cinema i documentals per veure aquests dies relacionats amb la temàtica.

 

Reflexions: "L'altra primavera silenciosa"

 

Una de les primeres propostes són les reflexions de Pere Josep Jiménez, Director tècnic del Grup de Natura Freixe, on relaciona les conclusions del llibre de Rachel Carson, Primavera Silenciosa, amb la crisi del coronavirus i el paper de les entitats ambientals en la conservació de la biodiversitat. El pots llegir en aquest enllaç.

 

Iniciatives solidàries amb la lluita contra la COVID-19

 

A cada barri, municipi i territori ha sorgit una xarxa de suport local, com en el cas de Palau-solità i Plegamans. Aquestes xarxes tracten d’oferir un cop de mà per fer la compra per a persones grans o joves, que estan confinades soles i no haurien de sortir, i a les persones més vulnerables que han perdut els seus recursos econòmics en aquests dies.

 

També el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat a disposició la plataforma Connecta’t al voluntariat per donar suport a persones vulnerables en el marc de l’emergència sanitària actual.

 

Per a les persones amb experiència en el sector de les cures, s’han obert borses de treball  per cobrir les vacants dels centres assistencials públics o privats de Catalunya, per realitzar feines d’infermeria, assistència domiciliària i cuidadors/es de persones amb discapacitat.

 

Durant aquests dies la petita pagesia està tenint dificultats per donar sortida la seva producció, a causa del tancament de menjadors escolars, restauració i altres col·lectivitats.  Arran de terra i Pam a Pam  han llançat el projecte Abastament Agroecològic amb el qual faciliten l’enllaç amb productors/es, distribuïdores, grups de consum, petit comerç, supermercats cooperatius, etc. en l'àmbit local.

 

Lectures

 

La Xarxa per la Conservació de la natura ha fet també un recull d’alguns dels principals articles  i llibres que relacionen la crisi del coronavirus amb la pèrdua de biodiversitat i el canvi global que està vivint el planeta:

 

Articles

 1. Ecological Reflections on the coronavirus, Vandana Shiva, 18-3-2020
 2. El coronavirus está directamente vinculado a la salud del planeta, La Vanguardia, 7-4-2020
 3. Biodiversidad y salud humana, Ecologistes en Acció, 6-4-2020
 4. Protegir la natura és protegir la nostra salut, CREAF blog, 31-3-2020
 5. La destrucción de los ecosistemas, el primer paso hacia las pandemias, Público, 18-3-2020

 

Llibres

 1. 12 llibres per salvar el planeta (Xarxanet.org)
 2. 8 llibres per entendre i actuar contra l’emergència climàtica (Xarxanet.org)

 

 

Formacions en línia

 

 Des de ‘Local Futures’ organitzen formacions on-line sobre la relocalització de l’economia, explorant la crisi global i les solucions que es poden donar des de l’àmbit local.

 

 Des d’Acció Ecofeminista organitzen durant el mes d’abril sessions en línia els dissabtes al matí per aprendre i debatre sobre els ecofeminismes (energia, alimentació i cures).

 

Des de l’Observatori del Deute de la Globalització (ODG) organitzen cada dimarts a la tarda sessions en línia per aprofundir en la relació entre la crisi sanitària que estem vivint arran de la COVID-19 i les diferents dimensions de la crisi global en la qual ens trobem.

 

Voluntariat per la natura des de casa

 

Diferents entitats ambientals també s’han sumat amb diferents propostes durant el confinament i han publicat diferents iniciatives per poder continuar gaudint i coneixent la natura que ens envolta, sobretot la que tenim més a prop. A través de les seves xarxes socials han compartit les observacions de natura que podem fer des de les finestres i balcons de les nostres llars.

 

 

Quins arbres o plantes veieu florits?  O amb les fulles brotant?  Algú veu orenetes o falciots? Observa els canvis en la fenologia de la flora que pots veure des de la finestra o balcó de casa teva i comparteix-ho amb Ritme Natura a través de l'app Natusfera.

 

 L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ens convida a observar i compartir totes les espècies d’aus que podem veure des dels balcons de casa. Quin és el màxim d’espècies d’ocells que podem veure en un sol dia? Comparteix les teves observacions amb ornitho.cat

 

 Des de l’entitat naturalista de Sabadell, l’ADENC, proposen omplir les xarxes socials amb la natura que podem observar des de casa amb el hashtag #NaturalismeDesdeCasa

 

 Segueix al GEPEC a les xarxes socials i intenta descobrir les espècies que proposen amb les diferents lletres de l’abecedari.

 

Ajuda al Club d’Immersió en Biologia a completar la Guia d’espècies: escull una espècie i busca informació per completar les seves dades.

 

Cinema i documentals

 

La Xarxa per la conservació de la Natura per acabar recomana una sèrie de pel·lícules i documentals per veure durant el confinament.

 

CINEMA 

 1. Gorilas en la niebl, 1988
 2. El informe Pelícano, 1993
 3. La Belle Verte, 1996
 4. Erin Brokovitz, 2000
 5. Tierra Prometida, 2012
 6. Big Miracle, 2012
 7. Captain Fantastic, 2016

 

DOCUMENTALS

 1. El día de mañana, 2004
 2. Una verdad incómoda, 2006
 3. Demain, 2015
 4. Land Grabbing, 2015
 5. Before the flood, 2016
 6. La voz del viento, semillas de transición, 2013
 7. El pati del darrere, 2015
 8. La Vall del Francolí, l’alè del camp, 2019
 9. Recull de documentals sobre el plàstic
 10. FILMS FOR ACTIONh
 11. NETFLIX OUR PLANETFILMIN #MEDIOAMBIENTE

Imatges relacionades

 • Riera de Sentmenat

  Riera de Sentmenat

Enllaços relacionats