Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dilluns, 20 de setembre

La Generalitat fixa un nou increment en el preu de l’aigua amb el que s’acumula una pujada aproximada del 26% per a l’usuari

30 de gener de 2013El Ple Municipal Ordinari que se celebra demà, 31 de gener, inclou en el seu ordre del dia l’aprovació d’un nou increment en el rebut de l’aigua que ha fixat la Generalitat de Catalunya a través de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat, que subministra l’aigua a bona part dels municipis de la regió metropolitana de Barcelona. Aquesta nova pujada, que s’aplica des de l’1 de gener, se suma a la pujada que ja es va fixar el passat mes de setembre.

 

En concret, Aigües Ter-Llobregat va pujar aleshores un 70% la tarifa d’aigua en alta; és a dir, com a majorista i envers els ajuntaments o les empreses a les quals s’ha concessionat la distribució de l’aigua fins als usuaris. La nova pujada que Aigües Ter-Llobregat aplica des de l’1 de gener es va decidir al novembre i suposa un 13,48% addicional. Ara bé, s’arribarà a aquest increment del 13,48% de forma progressiva durant els anys 2013, 2014 i 2015. El subministrador majoritari a Palau-solità i Plegamans sobre qui Aigües Ter-Llobregat aplica aquestes pujades és CASSA, que al seu torn pot repercutir-ho sobre els abonats després de proposar-ho al Ple Municipal i un cop culmini el procés administratiu fins a l’aprovació definitiva.

 

Repercussió a l’abonat

L’Ajuntament calcula que ambdues pujades acumulades suposaran per als abonats en aquest any un increment mitjà acumulat del 26% respecte als preus que es pagaven abans de la primera pujada aprovada al setembre i només pel que fa al concepte del consum d’aigua (metres cúbics subministrats), ja que a la factura que paguen els usuaris s’hi inclouen d’altres. Durant els anys 2014 i 2015 aquest increment mitjà acumulat ascendirà fins absorbir-se l’increment del 13,48% en la tarifa que aplica Aigües Ter-Llobregat com a majorista.

 

Tanmateix l’aproximació d’una pujada del 26% que pagaran els ciutadans pel consum d’aigua dependrà del tram en el que se situa l’abonat. És a dir, a més consum d’aigua, major pujada en el preu. Aproximadament, en el cas d’una factura mitjana, l’increment que es pagarà pel consum d’aigua aquest any, un cop s’aprovi definitivament la proposta que es porta demà al Ple, pot rondar els 5€ respecte al que l’usuari pagava per aquest concepte abans de la pujada que va aprovar Aigües Ter-Llobregat al setembre.

 

A Palau-solità i Plegamans hi ha diversos trams que estableixen diferents preus per metre cúbic d’aigua. En primer lloc es fa una tarificació diferenciada segons si els usuaris són domèstics, comercials i hotels, obres o industrials. Dins d’aquestes categories hi ha diversos trams segons els metres cúbics que es consumeixen. Com més es consumeixi més car resulta el metre cúbic d’aigua.

 

En el següent quadre es mostren els trams per als usuaris domèstics i el preu per metre cúbic de cada tram un cop quedi aprovada definitivament la proposta que es porta al Ple Municipal de demà, 31 de gener. La proposta inclou la pujada d’un 3,34% per a tots els trams -excepte el reduït, que s’incrementa un 3,35%- i que serà efectiva en uns mesos, quan s’aprovi definitivament. En els anys 2014 i 2015 s’hauran d’aprovar nous increments.

 

USUARIS DOMÈSTICS

TRAMS

€/m³ (amb la pujada que es proposa al Ple 31-01-2013) 

Tram reduït (fins 18m³/trimestre)

0,3636

1r Bloc (fins 27m³/trimestre)

0,4461

2n Bloc (de 27m³ a 45m³/trimestre)

0,8919

3r Bloc (més de 45m³/trimestre)

2,2300

 

A banda d’aquest quadre, l’Ordenança Fiscal núm. 22, que regula la Taxa pel subministrament d’aigua, inclou algunes exempcions i bonificacions. S’aplica una bonificació del 100% de la taxa en el consum (ús domèstic) per als usuaris que siguin pensionistes així com jubilats que visquin sols i que individualment no obitinguin ingressos superiors al salari mínim interprofessional. No s’aplica als usuaris que disposin de piscina pròpia al seu habitatge. Malgrat aquesta bonificació, els usuaris sí que s’han de fer càrrec dels impostos relacionats amb el consum real de l’aigua (Cànon de l’Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua i IVA). L’exempció s’ha de sol·licitar a través d’una instància dirigida a l’Ajuntament i es fa efectiva el trimestre següent del seu atorgament.

 


Imatges relacionades

  • Dipòsits d'Aigües Ter-Llobregat a Palau-solità i Plegamans

    Dipòsits d'Aigües Ter-Llobregat a Palau-solità i Plegamans

Enllaços relacionats