Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dilluns, 26 de juliol

La Generalitat de Catalunya aprova el POUM de forma definitiva

7 de maig de 2015La ciutadania que desitgi aclarir dubtes sobre el que estableix el POUM pot demanar visites a l’Ajuntament

 

La Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona (CTUB), organisme que depèn de la Generalitat de Catalunya, ha emès l'aprovació definitiva del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que va validar el Ple Municipal de forma provisional en la sessió del 26 de març del 2015. Per a què el document entri en vigor només falta que la CTUB publiqui l'aprovació definitiva al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

 

Des de l'aprovació del CTUB, que es va fer a Sabadell el 23 d'abril, l'Ajuntament concerta visites amb tots els ciutadans, empreses i entitats de Palau-solità i Plegamans que ho desitgin per tal d'aclarir dubtes sobre el contingut del POUM i les seves repercussions concretes. Per reunir-se amb l'equip tècnic redactor del POUM cal trucar al Servei d'Atenció Ciutadana, al número de telèfon 93.864.80.56, i concertar dia i hora.

 

Planificació urbana

Amb aquesta aprovació, Palau-solità i Plegamans assoleix el seu primer POUM, ja que fins ara es regia pel planejament comarcal. Es tracta de l'únic municipi del Vallès Occidental que fins a aquest moment continuava sense un pla urbanístic propi. Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, va mostrar-se satisfeta en el Ple del 26 de març i, tot i admetre que "mai es pot aconseguir que tothom hi estigui al 100% d'acord", va posar en valor l'alt grau de consens en el document final i la qualitat del POUM que s'ha elaborat: "Per arribar fins aquí s'ha fet un molt bon treball conjunt per part de tècnics especialitzats i responsables polítics de diferents formacions".

 

Al seu torn, Àngels Marcuello, Tinenta d'Alcaldia de Territori i Medi Ambient, va destacar a l'edició del 21 d'abril del magazín 'El meu carrer' de Ràdio Palau que aquesta aprovació definitiva és una fita molt important per al municipi. "El fet de no tenir un planejament propi crea greus problemes, com tenir urbanitzacions o sectors que no tenen feta la reparcel·lació, que és bàsica, i que provocava molts problemes, com gent que té un terreny però que no pot construir-hi l'habitatge", explicava Marcuello. "Hi ha sectors al municipi que urbanísticament estan als llimbs quant a la legalitat i fins que el POUM no entri en vigor", afegeix la regidora. "Això podia provocar, per exemple, que s'emetessin sentències judicials que penalitzessin els veïns i que els hi podria haver suposat l'obligació de pagar quotes significatives", indicava Marcuello. El POUM, doncs, tal i com va dir la regidora, "serveix per entomar aquests problemes i resoldre'ls".

 

Per a Marcuello, "el repte real és gestionar-lo a partir d'ara i implementar tot allò que marca". S'ha arribat a l'aprovació definitiva del POUM dotze anys després que l'Ajuntament iniciés aquest projecte. Hi han treballat, doncs, tres equips de govern diferents. Aquest temps fins arribar al punt actual s'explica, entre altres raons i segons Marcuello, "per la complexitat d'un municipi on s'han construït sectors sense planificar; l'elaboració del POUM, doncs, ha estat molt laboriosa i fent equilibris amb la intenció de no afectar a les persones que tenen propietats en aquests sectors". Per entendre aquest procés s'ha de tenir en compte la complexitat del POUM i que, en termes generals, és una planificació urbanística a 20 ó 30 anys vista. En aquest horitzó, el POUM preveu un creixement amb un sostre màxim de fins a 25.400 habitants. Palau-solità i Plegamans en té actualment 14.454 (dades de l'any 2014).

 

Pel que fa a la protecció del territori, el POUM estableix aproximadament unes 800 hectàrees de sòl no urbanitzable, aproximadament la meitat dels 14,9km que ocupa la totalitat del terme municipal. Marcuello va destacar a Ràdio Palau l'alt percentatge de zones protegides, "en una  proporció per habitant que no es troba en gaires municipis, especialment tenint en compte que estem molt a prop de Barcelona i el pes de la indústria a la zona". Així, i segons Marcuello, "si el creixement de nous sectors es fa de forma endreçada, tal i com estableix el POUM, el municipi no perdrà la seva idiosincràsia de poble".

 

Un altre aspecte positiu dels nous sectors urbanístics que preveu el POUM, tal i com afirmava Marcuello, és que "es podrà fer habitatge protegit, a un preu assequible, cosa que és especialment important per a la gent jove". En les noves ordenacions (PAU, PEMU i SUD) que preveu el POUM es regula que han de contenir un percentatge d'habitatge de protecció oficial. En paral·lel, el POUM permet tirar endavant millores en la mobilitat, com la creació de dos nous carrers que serveixin com a rondes del municipi i permetin descongestionar l'avinguda Catalunya. També inclou la creació d'una via alternativa al passeig de la Carrerada, cosa que permetrà que aquest carrer tingui un sol sentit de circulació per als vehicles.


Imatges relacionades

  • Panoràmica parcial de Palau-solità i Plegamans.

    Panoràmica parcial de Palau-solità i Plegamans.

  • Imatge del futur municipi que preveu el POUM.

    Imatge del futur municipi que preveu el POUM.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats