Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dilluns, 27 de setembre

S'instal·len nous fanals LED al Pla de l'Alzina i en breu se'n posaran a diversos barris més

21 de maig de 2015També es col·loquen etiquetes amb codis QR a cada punt de llum perquè la ciutadania pugui avisar quan no funcionin bé

 

El barri del Pla de l'Alzina estrena aquests dies nous fanals amb llumeneres LED. La renovació de fanals s'ha fet ara al barri del Pla de l'Alzina, si bé ja se n'havien instal·lat com a prova pilot en alguns carrers de la Sagrera. Tot plegat forma part d'un projecte més ampli d'instal·lació de llumeners LED en més zones del municipi i de millores en el control del funcionament de l'enllumenat públic. Els professionals de les Brigades Municipals són els que s'encarreguen de dur a terme les instal·lacions.

 

"S'estan col·locant etiquetes a tots els fanals de la vila amb codis QR perquè qualsevol persona pugui avisar a l'Ajuntament de forma immediata i molt senzilla si detecta que un fanal no funciona bé", explica la regidora de Manteniment d'Espais Públics, Carme Sanz. A més, el codi proporciona informació diversa, com el tipus de llumenera o el seu consum. Cada etiqueta identifica cadascun dels punts de llum, georeferenciats i amb un codi numèric. A més, inclou el telèfon d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament.

 

Tornant al Pla de l'Alzina, s'hi han renovat tant les llumeneres com les columnes dels fanals, que ara són de fibra i no de xapa, cosa que soluciona la mancança que patia l'enllumenat públic d'aquest sector, que no disposava de xarxa de terra. El canvi de material en les columnes ha evitat haver d'obrir rases per fer la instal·lació de terra. En concret, s'han renovat tots els fanals dels carrers Filiprim, Camí Reial –en el tram de la via que travessa el barri- i Arquitecte Puig Boada, així com dels passatges que els connecten.

 

Les llumeneres LED substitueixen, doncs, les de tipus bola de policarbonat que eren molt poc eficients i generaven més contaminació lumínica. Les noves llumeneres LED del Pla de l'Alzina (40 unitats de 58W i 10 unitats de 17W) generaran un estalvi previst de 14.663kW i 2.932,60€ per any, segons el preu del kW/hora actual. Aquestes xifres impliquen un termini d'amortització de la inversió d'entre 4 i 5 anys. Les llumeners LED, a més, suposen un canvi en la il·luminació dels carrers, ja que emeten llum blanca en lloc del color ataronjat de les anteriors.

 

Altres barris i plaça Lluís Companys

La plaça Lluís Companys és un altre punt del municipi on s'han instal·lat un nou fanal amb llumenera LED. Compta amb una columna de 7 metres d'alçada i tres projectors, per tal d'il·luminar adequadament la plaça, que ha estat remodelada recentment. La inversió feta per a aquest nou fanal ha estat de 1.925,98€.

 

D'altra banda, l'Ajuntament ha adjudicat la compra de 429 noves llumeneres LED que substituiran les dels fanals del tram més cèntric de l'avinguda Catalunya (entre Can Cortès i el carrer Barcelona) així com de tres zones del municipi: Can Maiol, carrer del Sol i el seu entorn, i barris del Carrer de Dalt i Can Puig-oriol. El cost total de l'adquisició d'aquestes llumeneres és de 119.049,48€ (277,5€ per punt de llum). Es preveu que les Brigades Municipals comencin a col·locar-les aquest estiu. Els fanals comptaran amb un dispositiu que permetran disminuir el consum durant les hores de menys moviment al carrer, ben entrada la nit i matinada.

 

Els càlculs que s'han fet sobre l'estalvi que suposaran les noves llumeneres de les tres zones esmentades en consum energètic sumen 28.143€ per any. Les dades detallades són:

 

Can Maiol
Consum actual: 60.888kWh/any.
Consum previst noves llumeneres LED: 16.099kW/any.
Estalvi previst: 44.789kW/any i 8.957€/any.
Termini d'amortització: 4-5 anys.

 

Carrer del Sol i entorn
Consum actual: 100.262kWh/any.
Consum previst noves llumeneres LED: 33.137kWh/any.
Estalvi previst: 67.125kWh/any i 13.425€/any.
Termini d'amortització: 5-6 anys.

 

Barris del Carrer de Dalt i Can Puig-oriol
Consum actual: 43.027kWh/any.
Consum previst noves llumeneres LED: 14.220kw/any.
Estalvi previst: 28.807kWh/any i 5.761€/any.
Termini d'amortització: 4-5 anys.


Imatges relacionades

 • Detall d'una de les llumeneres LED del Pla de l'Alzina.

  Detall d'una de les llumeneres LED del Pla de l'Alzina.

 • El carrer Filiprim és una de les vies que estrena fanals LED.

  El carrer Filiprim és una de les vies que estrena fanals LED.

 • La remodelada plaça de Lluís Companys estrena un nou fanal amb tres llumeneres LED.

  La remodelada plaça de Lluís Companys estrena un nou fanal amb tres llumeneres LED.

 • Codi QR en un dels fanals de la Zona de Vianants.

  Codi QR en un dels fanals de la Zona de Vianants.

 • Fanal LED a la plaça Lluís Companys.

  Fanal LED a la plaça Lluís Companys.