Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 25 de setembre

El POUM ja està en vigor

5 de novembre de 2015Es publica al DOGC la primera ordenació urbanística pròpia

 

El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) ja està en vigor, substituint així el Pla General d'Ordenació de la Comarca de Sabadell, que regia al municipi des del 1979. El primer POUM del municipi és d'aplicació des del 30 d'octubre del 2015, que és quan s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), si bé es va aprovar de forma provisional al Ple Municipal celebrat el 26 de març del 2015 i de forma definitiva el 23 d’abril del 2015 per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, dotze anys després d'iniciar-se el procés.

 

"Ja es poden desencallar tots els permisos suspesos i les llicències pendents", afirma Miquel Rovira, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament. "N'hi ha de tot tipus, des de petites intervencions fins a obres majors", detalla. "Ara ve la feina, que és el desenvolupament i la gestió del que estableix el POUM", afegeix Rovira per donar a entendre que l'entrada en vigor és el principi d'un llarg procés d'actuacions urbanístiques. I és que el POUM inclou ordenacions, usos del sòl, proteccions..., però també creacions de nous carrers i la previsió d'infraestructures, entre moltes altres disposicions.

 

Per exemple, una de les prioritats, en la que l'Ajuntament ja hi està treballant, és el projecte d’urbanitzaciód'un nou carrer que ha d'unir el CAP (c. Dr. Fleming) amb el passeig de la Carrerada i l'avinguda Diagonal. "És un vial de la xarxa bàsica del municipi per connectar el centre del municipi i alleugerir de trànsit la Carrerada i, a més, suposarà l'inici de la urbanització d'aquest entorn", explica el regidor, si bé subratlla que tots els projectes són complexos: "Cal arribar a acords amb els propietaris i les parts implicades per tirar-los endavant". El POUM també estableix com a actuacions prioritàries l'ordenació de diversos sectors de la vila. Alhora preveu la creació d'habitatge social i de nous equipaments i serveis.

 

"Totes les actuacions requeriran moltes converses entre Ajuntament, propietaris i la ciutadania, sempre segons allò que fixa el POUM", preveu el regidor. I és que el POUM també facilita la creació d'equipaments, alguns també molt demandats, com una nova biblioteca. "Són projectes molt engrescadors, que es portaran a processos de participació ciutadana i això implica temps", subratlla el titular d'Urbanisme.

 

Quan el POUM es va aprovar de forma provisional al Ple Municipal, el 26 de març del 2015, l'Alcaldessa Teresa Padrós va mostrar-se satisfeta, tot i admetre que "mai es pot aconseguir que tothom hi estigui al 100% d'acord". Va posar en valor l'alt grau de consens en el document final i la qualitat del POUM: "Per arribar fins aquí s'ha fet un molt bon treball conjunt per part de tècnics especialitzats i responsables polítics de diferents formacions". L'aleshores Tinenta d'Alcaldia de Territori i Medi Ambient, Àngels Marcuello, va valorar que l'aprovació del POUM és una fita molt important per al municipi. Marcuello ja avançava el que ara sosté l'actual regidor: "El repte real és gestionar-lo i implementar allò que marca".


Imatges relacionades

  • Panoràmica parcial de Palau-solità i Plegamans. Vista cap a l'oest.

    Panoràmica parcial de Palau-solità i Plegamans. Vista cap a l'oest.

  • Plànol del futur municipi segons la regulació del POUM.

    Plànol del futur municipi segons la regulació del POUM.

  • Panoràmica parcial del centre de Palau-solità i Plegamans, amb la Sagrera al fons.

    Panoràmica parcial del centre de Palau-solità i Plegamans, amb la Sagrera al fons.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats