Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dimecres, 28 de juliol

‘Fer-ho bé no costa res’: Campanya per reduir l’incivisme i combatre el vandalisme

24 de maig de 2017Contenidors cremats, abocaments i mal ús de les zones d’aportació de deixalles o vehicles mal aparcats. Aquestes són algunes de les accions incíviques que l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans vol aturar a través d’una campanya de civisme que ja està engegada. Un dels punts forts d’aquesta campanya és la comunicació per tal que els veïns i veïnes del municipi s’hi sumin i potenciar així les bones pràctiques.

 

L’Alcaldessa, Teresa Padrós, explica que la iniciativa se centrarà en “problemes com la brutícia al carrer, sobretot els excrements de gossos, llençar escombraries fora de l’horari, o cotxes mal aparcats”. L’Ajuntament vehicula la informació a través d’uns cartells informatius i pancartes sensibilitzadores per tot el municipi i punts informatius. Alhora s’incrementa la capacitat sancionadora i la vigilància de les infraccions.

 

Amb el lema ‘Fer-ho bé no costa res’, la campanya incideix en el cost que aquests actes vandàlics o infraccions poden suposar per a les arques municipals i per als propis infractors. Posant el focus en el vandalisme, l’Ajuntament calcula que arreglar els desperfectes va suposar una despesa al 2016 que va superar els 30.000€. Durant el 2017 aquest problema ha anat a més. Per exemple, en els tres primers mesos de l’any s’han cremat 16 contenidors, xifra que supera el total de l’any passat: 13.

 

Carme Sanz, regidora de Via Pública, incideix en la importància “que tothom assumeixi que trencar bancs, papereres o fanals ens costa diners a tots, que surten de les butxaques de la ciutadania”. “Voldríem fer més coses però aquestes despeses tan bestials en vandalisme ens limiten. Els recursos que es gasten per substituir un banc trencat es podrien dedicar a posar-ne un de nou en un altre indret”, exemplifica Sanz.

 

Luisa Fernández, regidora de Medi Natural i Gestió Ambiental, afegeix que la campanya “també vol fer arribar allò que diuen les ordenances municipals, que contemplen sancions”. L’acció comunicativa “va acompanyada d’un agent cívic –amplia Fernández- per promoure les actituds cíviques, sobretot en temes com la recollida d’excrements o l’abandonament d’escombraries i residus”. Aquest agent cívic no tindrà capacitat sancionadora però sí podrà demanar la col·laboració de la Policia Local. En la qüestió dels residus es recorda que la ciutadania té al seu abast tota mena de recursos per desfer-se’n correctament, com la Deixalleria Municipal o la recollida a domicili de voluminosos i poda. A més, s’atorguen bonificacions sobre la taxa d’escombraries que incentiven les actituds responsables.

 

Fer-ho bé no costa res

El missatge de la campanya és doble. Per exemple, en el cas dels excrements de gossos:

 

 • Fer-ho malament et costa entre 100 i 400 euros.
 • Fer-ho bé no et costa res.

Tal i com informa el consistori, en els darrers mesos les males praxis han augmentat i una part important de les queixes que arriben a l’Ajuntament fan referència a aquesta tipologia d’actes. La campanya tracta els actes incívics per capítols: els excrements d’animals a la via pública, el foment del reciclatge de deixalles, el mal ús en les zones d’aportació de residus, el vandalisme, o els vehicles mal aparcats.

 

A més de la comunicació, la campanya també agrupa altres vessants com la facilitació o la regulació. És per això que en la confecció del projecte també hi han treballat l’àrea de Via Pública, Seguretat Ciutadana, Educació i Serveis Socials. Des del consistori s’espera que la campanya, la conscienciació i la col·laboració ciutadana ajudin a reduir les xifres d’actes incívics i vandàlics i els perjudicis que provoquen als veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans.


Imatges relacionades

 • 170524 campanyacivisme incivisme excrements pancarta

  170524 campanyacivisme incivisme excrements pancarta

 • 170524 campanyacivisme cartell2 escombraries

  170524 campanyacivisme cartell2 escombraries

 • 170524 campanyacivisme cartell1 excrements

  170524 campanyacivisme cartell1 excrements

 • 170524 campanyacivisme vandalisme8 contenidorscremats

  170524 campanyacivisme vandalisme8 contenidorscremats

 • 170524 campanyacivisme vandalisme7 contenidorscremats

  170524 campanyacivisme vandalisme7 contenidorscremats

 • 170524 campanyacivisme vandalisme6 contenidorscremats

  170524 campanyacivisme vandalisme6 contenidorscremats

 • 170524 campanyacivisme vandalisme5

  170524 campanyacivisme vandalisme5

 • 170524 campanyacivisme vandalisme4

  170524 campanyacivisme vandalisme4

 • 170524 campanyacivisme vandalisme3

  170524 campanyacivisme vandalisme3

 • 170524 campanyacivisme vandalisme2

  170524 campanyacivisme vandalisme2

 • 170524 campanyacivisme vandalisme1

  170524 campanyacivisme vandalisme1

 • 170524 campanyacivisme incivisme excrements escombraries

  170524 campanyacivisme incivisme excrements escombraries