Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 25 de juliol

El Ple Municipal aprova inicialment el projecte de reurbanització del polígon Can Cortès Nord

29 de maig de 2017Es tracta de la zona industrial més cèntrica i antiga del municipi

 

El Ple Municipal del mes de maig, celebrat dijous 25, ha aprovat de forma inicial el projecte executiu de reurbanització del polígon industrial Can Cortès Nord, delimitat pels carrers Can Cortès, Dr. Fleming, Indústria i Isaac Peral.

 

Es tracta de la zona industrial més cèntrica i antiga del municipi. El projecte preveu una inversió aproximada d’1.400.000€. Segons la proposta, el 80% del cost ha de ser satisfet pels propietaris de la zona afectada. El 20% restant va a càrrec de l’Ajuntament.

 

Entre les actuacions, es contempla la renovació de les voreres i el ferm, millorar els accessos a les naus, actualitzar i augmentar l’enllumenat públic, instal·lar-hi la xarxa de fibra òptica, refer clavegueres, augmentar les places d’aparcament, completar la xarxa de subministrament de gas i millorar la de l’aigua, a més a més de renovar la senyalització horitzontal i vertical.

 

El projecte executiu entrarà en fase d’exposició pública en els propers dies, un cop es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Durant aquest període és quan s’hi poden presentar al·legacions.

 

Votació i debat al Ple

El projecte ha estat aprovat inicialment amb una àmplia majoria de 14 vots favorables. Van donar el sí els grups PSC, PDCAT-D, ERC, Ganemos Palau, C’s, ICV i el regidor no adscrit Miquel Truyols. Per contra, la CUP i el PP van emetre els dos vots negatius. El regidor no adscrit José Luis Heras –que completa els 17 vots del Ple- no va pronunciar-se en trobar-se absent de la sessió.

 

Miquel Rovira, regidor d’Urbanisme, va presentar el projecte al Ple Municipal en nom de l’equip de govern (format pels grups PSC, PDCAT-D i Ganemos Palau): “És evident i urgent la necessitat de millorar l’estat actual del polígon, que té més de 40 anys”. “Hi ha problemes greus d’accessibilitat, d’il·luminació...” afegia el regidor per recolzar la importància de l’actuació. La seva ubicació, en un lloc cèntric, de connexió entre barris de la vila i a tocar d’equipaments com el CAP, afegeix rellevància a la reurbanització: “És vital per al pas de la gent”, subratllava el regidor.

 

De fet, la ubicació del sector és una de les raons amb les que es va defensar que l’Ajuntament aporti el 20% de la inversió. Diversos portaveus de l’oposició van demanar que s’aclarissin els criteris per fixar aquest percentatge en lloc del 10%, que, segons van recordar, és l’habitual. Des de la Intervenció municipal es va concretar que l’aportació del consistori es pot ampliar en actuacions d’interès general, en generar serveis i infraestructures que beneficien el global del municipi, transcendint l’àmbit afectat.

 

Jordi Plaza, d’ERC, va defensar el seu suport a la proposta en considerar que “una de les prioritats de l’Ajuntament ha de ser actualitzar els polígons industrials en condicions del segle XXI”. “Necessiten quelcom més que un rentat de cara i poder acollir nous usos”. Segons Plaza, aquestes actuacions han de dur-se a terme “abans de fer nous polígons”.

 

Joan Martínez, de C’s, va posar en valor “l’acord que han pres les empreses i l’Ajuntament en pagar cada part allò que li correspon”, per sustentar els vots positius del grup.

 

Jordi Méndez, de la CUP, va ser un dels més crítics amb el projecte. I és que va emetre un dels dos vots negatius. Ho va fer per dues raons. La primera, per “la manca d’informació tenint en compte el cost: prop de 300.000€”. Per aquest motiu va reclamar “una audiència pública del projecte”. L’altre crítica expressada per Méndez es dirigia al fet que l’Ajuntament “cobreixi part d’inversions d’empreses privades que després trauran beneficis”, referint-se a la instal·lació i millora de xarxes de subministrament. Va posar l’exemple de l’aigua: “Si hi ha fuites, la concessionària les hauria d’haver arreglat”, va exemplificar.

 

Àngels Marcuello, d’ICV, com la majoria de la resta de portaveus, va mostrar dubtes pel 20% d’aportació municipal. Més enllà d’això, i després d’expressar el suport del seu grup perquè l’àrea “toca sòl urbà i és zona de pas i d’esbarjo”, Marcuello va preguntar per què s’endega ja aquest projecte “i no uns altres dos que estan sobre la taula: els dels barris de Montjuïc i Can Riera”. Per últim, va sol·licitar que es detalli com es traslladarà la inversió als pressupostos municipals.

 

Mercedes Rodríguez, del PP, va votar-hi en contra. Tot i estar d’acord en el fet que el polígon “té deficiències i està en mal estat”, va criticar que “és una decisió política reurbanitzar aquesta zona i no altres barris que ni tan sols estan urbanitzats, que estan sense voreres o sense asfaltar”. A banda, Rodríguez va jutjar com a excessiu el calendari de les obres, que es durien a terme en un període aproximat d’un any.

 

El regidor no adscrit Miquel Truyols va votar-hi a favor, però va trobar a faltar el desenvolupament  “de la fusió entre el binomi urbà i industrial de la zona, hauria d’estar més evidenciada”.

 

El regidor no adscrit José Luis Heras es va absentar del Ple Municipal.


Imatges relacionades

  • Vista del polígon industrial Can Cortès Nord (centre de la imatge) des del Castell de Plegamans.

    Vista del polígon industrial Can Cortès Nord (centre de la imatge) des del Castell de Plegamans.

Enllaços relacionats