Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 18 de setembre

Palau-solità i Plegamans, punt de sortida del primer trajecte d’un ‘megatruck’ a Espanya

4 d'abril de 2016Nota de premsa ampliada a partir de l'emesa per CIAC (www.ciac.cat).

 

El megatruck, el camió més gran que ha circulat per carretera al nostre país, ha realitzat avui amb èxit el seu primer itinerari entre Palau-solità i Plegamans i Martorell

 

Després de la celebració d'aquesta prova pilot, el Clúster i les empreses implicades en el projecte seguiran treballant per impulsar la seva circulació regular a les nostres carreteres

 

Els megatrucks comporten un estalvi del 22% en costos de logística, incrementen l'eficiència i la competitivitat del sector i contribueixen a la millora mediambiental, ja que redueixen en un 14% les emissions de CO2 i gasos contaminants

 

Una iniciativa pionera impulsada pel Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya amb la participació de SEAT, Grupo Sesé, CIMALSA, Grupo Carreras, Tecnicarton i SF Consultants

 

El megatruck, un camió de 25,25 metres de longitud i una capacitat màxima de 60 tones, ha circulat avui per primera vegada a Espanya en un trajecte per carretera i autopista entre Palau-solità i Plegamans i Martorell. Aquest primer recorregut ha estat impulsat pel Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya amb la participació de SEAT, com a líder del projecte, Grupo Sesé, CIMALSA, Grupo Carreras, TECNICARTON i SF Consultants.

 

Aquestes empreses han treballat conjuntament en la Comissió de Logística del CIAC, des de juny del 2015, per dur a terme aquesta primera prova pilot amb l'objectiu de demostrar la viabilitat de la implantació dels megatrucks i reivindicar la seva circulació regular. En aquest sentit, en el trajecte d'avui el vehicle ha portat incorporats sensors que han monitoritzat paràmetres corresponents a diferents sistemes, especialment pel que fa als aspectes de seguretat (frenada, maniobrabilitat, resistència d'elements mecànics, etc.).

 

Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, ha felicitat tots els actors que han fet possible aquest projecte. Ha dedicat, però, un reconeixement especial al Grupo Sesé: “Ha donant continuïtat als llocs de feina, mantenint-los i ampliant-los”, ha recordat l’Alcaldessa en referència al fet que la companyia va contractar els treballadors i treballadores que van veure perillar la seva feina quan Yamaha va abandonar el municipi. “Fa falta valentia, continuïtat, canvi i innovació”, ha manifestat l’Alcaldessa en referència als valors empresarials abans de subratllar la competitivitat del Vallès i l’àrea industrial on es troba Palau-solità i Plegamans, municipi integrat en les associacions Àmbit B30 i Eix Riera de Caldes.

 

Vicenç Aguilera, president del CIAC, ha destacat en la presentació del primer trajecte d'un megatruck, celebrada aquest matí a SEAT Martorell: "Estem molt satisfets d'haver aconseguit aquesta fita que és un primer pas necessari no només per a la millora de la logística i el transport, sinó per impulsar la competitivitat del nostre país". I afegeix: "El projecte no hagués estat possible sense el treball conjunt que han realitzat totes les empreses implicades, un fet que reafirma la nostra missió com a Clúster".

 

Des de SEAT, Enric Martí, director de Logística de la companyia, ha assenyalat que: "Ens sentim molt orgullosos de liderar aquesta iniciativa pionera a Espanya, que repercutirà de manera directa en l'eficiència i la sostenibilitat dels processos logístics a la planta de Martorell. L'èxit d’aquesta prova pilot ens permet ser optimistes i per això preveiem cobrir amb megatrucks tres rutes a la Península Ibèrica en els propers mesos".

 

Federico Ballester, director de la Divisió de Transport de Grupo Sesé, companyia proveïdora de SEAT i empresa que ha adquirit el Megatruck, ha afegit: "Els nous avenços logístics han d'arribar a través de la innovació i el desenvolupament tecnològic, el nostre objectiu com a companyia és estar sempre al capdavant dels mateixos. Els assajos i proves realitzats ens duen en el cas del megatruck a estar en una posició privilegiada des de la qual liderar aquests nous serveis. A dia d'avui podem afirmar que els nostres clients estan redissenyant els seus fluxos logístics tenint en compte el megatruck i que nosaltres estem preparats per fer-los realitat".

 

L'acte ha comptat també amb la intervenció del director general de Transports i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Padrosa, qui ha analitzat la situació actual de la logística i el transport a Catalunya.

 

En finalitzar la presentació, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, ha presidit l'acte de benvinguda del megatruck, de la marca Scania, que en el seu primer trajecte ha arribat a SEAT Martorell des de Palau Automotive Manufacturing, planta del Grupo Sesé a Palau- solità i Plegamans.

  

El megatruck, clau per millorar la competitivitat

Des de la Comissió de logística del CIAC defensen que la circulació dels megatrucks suposa un estalvi del 22% en costos de logística en reduir el preu de la tona transportada -atès que dos megatrucks equivalen a tres camions convencionals. Com ha assenyalat Aguilera aquest matí: "Aquests beneficis, a més d'influir en el proveïdor i fabricant, repercuteixen en tota la cadena de valor involucrada, millorant l'eficiència i la competitivitat de la indústria".

 

La implantació del megatruck també comporta un estalvi energètic així com una millora mediambiental, ja que la disminució dels camions en circulació es tradueix en una reducció del 14% de les emissions de CO2 i gasos contaminants.

 

El canvi de la normativa, el primer pas cap a la implantació del Megatruck

 

La intensa tasca realitzada pel grup de treball del CIAC responsable del projecte del megatruck, també ha contribuït significativament en la modificació de la normativa a Espanya sobre les especificacions dels camions de gran volum. El canvi legislatiu que ha donat llum verda a l'entrada al nostre país dels megatrucks va ser publicat al BOE el passat 23 de desembre del 2015. Fins llavors, la llei contemplava la circulació de camions amb una longitud màxima de 18,75 metres i amb una càrrega que no havia de superar les 40 tones.

 

Després d'aquest primer trajecte a carretera i autopista, els impulsors del projecte seguiran treballant per aconseguir la circulació regular dels megatrucks a les nostres carreteres. Actualment només poden circular amb una autorització prèvia expedida per la DGT o pels departaments de trànsit de Catalunya i el País Basc, en la qual s'estableixen les condicions de circulació d'aquest camió.

 

En l’actualitat, els megatrucks a nivell europeu ja poden circular a Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Països Baixos, Portugal i algunes zones de Noruega.


Imatges relacionades

  • El primer 'megatruck' que circula a Espanya, abans d'abandonar les instal·lacions del Grup Sesé a Palau-solità i Plegamans.

    El primer 'megatruck' que circula a Espanya, abans d'abandonar les instal·lacions del Grup Sesé a Palau-solità i Plegamans.

  • D'esq. a dreta: Juan Ramón Rodríguez (adjunt a la presidència de CIAC), Teresa Padrós (Alcaldessa Palau-solità i Plegamans) i José Antonio Sanz (vicepresident Grup Sesé).

    D'esq. a dreta: Juan Ramón Rodríguez (adjunt a la presidència de CIAC), Teresa Padrós (Alcaldessa Palau-solità i Plegamans) i José Antonio Sanz (vicepresident Grup Sesé).

  • El megatruck sortint del recinte del Grup Sesé.

    El megatruck sortint del recinte del Grup Sesé.

Enllaços relacionats