Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dimecres, 4 d'agost

L'Alcaldessa Teresa Padrós i quatre batlles més signen la Declaració de la Riera de Caldes

17 de juliol de 2013Palau-solità i Plegamans, Sentmenat, la Llagosta, Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda es comprometen a cooperar per al desenvolupament econòmic i l'ocupació en aquests municipis

 

Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, ha signat aquest matí la Declaració de la Riera de Caldes, un compromís de cooperació dels cinc municipis que conformen aquest eix. Ho ha fet conjuntament amb Núria Colomé, Alcaldessa de Sentmenat; Alberto López, Alcalde de la Llagosta; Joaquín Padrós, 1r Tinent d'Alcalde de Polinyà; i Isabel Garcia, Alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda. Els cinc representants d'aquests municipis han aprovat l'esmentada Declaració de la Riera de Caldes en un acte celebrat a Sentmenat. Aquest document és un full de ruta per a l'anomenat Eix de la Riera de Caldes, creat pels consistoris d'aquestes poblacions.

 

Els objectius de la declaració són promoure, davant les administracions de nivell superior, la millora de les infraestructures; fomentar l'ús del transport públic; maximitzar i racionalitzar l’oferta de sòl i sostre industrial i comercial disponible al territori; incrementar l'oferta de Formació Professional i de reciclatge de treballadors; mesures de suport a l'empresa i a l'emprenedoria; i millorar les polítiques d’ocupació.

 

Teresa Padrós sintetitza en declaracions fetes a Ràdio Palau que la iniciativa "és una aposta dels cinc ajuntaments per dinamitzar l'economia del territori, unint forces i coordinant-nos, i aconseguir que s'hi estableixin més empreses i que s'hi creïn més llocs de treball". L'Alcaldessa fa notar que "s'uneixen forces més enllà del color polític del govern de cada ajuntament, perquè el que es busca és treballar pels interessos comuns, que són, sobretot, la millora de l'economia local en un moment de crisi i, en definitiva, de la qualitat de vida de la ciutadania". Per a Padrós, "l'Eix de la Riera de Caldes és una branca més de l'Associació Àmbit B30 i pot col·laborar en l'assoliment d'objectius". L'Associació Àmbit B30 és un altre ens -en el qual també s'integra Palau-solità i Plegamans- on s'uneixen esforços i es coordinen accions per al desenvolupament econòmic, si bé és territorialment més ampli que l'Eix de la Riera de Caldes.

 

Pel que fa a la Declaració de la Riera de Caldes, Padrós assenyala també un dels apartats en què es volen aconseguir resultats, que és la millora de les infraestructures. "Som conscients que en l'actual context no hi ha diners, però és important que no deixem de recordar allò que és important per al desenvolupament", explica, abans de citar un exemple: "La variant de la C59 al seu pas per Palau-solità i Plegamans va trigar 10 anys en fer-se realitat, però potser s'hauria trigat més o no s'hauria fet si des de molt abans i durant aquest temps ningú l'hagués reclamat amb insistència". Així, Padrós subratlla que "és cabdal comptar, per exemple, amb bones xarxes de comunicació, viàries i ferroviàries, i hem de recordar aquesta necessitat".

 

L'eix i la declaració

L’Eix de la Riera de Caldes és un àrea econòmica de caràcter territorial que s'estén de nord a sud al llarg d'aquest curs fluvial. Aquesta àrea se situa al bell mig de la divisió administrativa entre les dues comarques vallesanes, l'occidental i l'oriental, i constitueix un eix essencial de comunicacions entre els dos Vallès, ancorat al corredor de la B-30 i interconnectat amb l’àrea metropolitana de Barcelona i amb la resta de comarques catalanes. Aquesta situació estratègica comporta l'existència d'una importantíssima concentració d’activitats industrials a la zona que alhora ha afavorit l’evolució demogràfica i ocupacional dels municipis de l’eix identificat com a pol de desenvolupament urbà per part del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB).

 

En aquest eix s'hi comptabilitzen més de 45.000 llocs de treball, i 28 polígons d’activitat econòmica amb més de 1.500 empreses industrials. D'entre aquestes, destaca una gran concentració de firmes del sector del metall, així com una significativa presència d'empreses capdavanteres en els sectors alimentari, químic i farmacèutic, de transformació de plàstic i cautxú, i d'arts gràfiques. La presència d'importants empreses de transport i logística completen una estructura empresarial amb grans potencialitats.

 

No obstant això, i segons els municipis signants, l'Eix de la Riera de Caldes presenta dèficits que poden comprometre tant la futura competitivitat i atractivitat de les empreses del territori com la capacitat del mateix per a generar ocupació suficient i millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Aquests dèficits o punts febles es concentren en insuficiència d’infraestructures viàries, escassa salvaguarda d’espais agraris i corredors verds, deficients nivell d’accessibilitat, senyalització i manteniment de polígons industrials, baixes freqüències de pas del transport públic, insuficient connexió ferroviària, l’eficiència energètica i la implantació d’energies, i l'incomplet desenvolupament de les infraestructures de telecomunicacions.

 

La declaració recorda que aquesta realitat socioeconòmica i territorial s’ha expressat en els darrers anys en una creixent cooperació dels municipis en favor del desenvolupament econòmic i l’ocupació. Els exemples més recents són els projectes gestionats en favor del foment de la internacionalització de les nostres empreses, el desenvolupament integral de la logística i la creació d’una plataforma d’impuls al vehicle elèctric.

 

Els municipis es comprometen a treballar conjuntament per tal de contribuir a resoldre les mancances esmentades, mitjançant la concertació amb els agents socials i econòmics, les accions de sensibilització i negociació amb les administracions de nivell superior, i totes les altres actuacions de caire institucional que es considerin oportunes. Així mateix, consideren d'interès comú l'adopció de mesures coordinades en favor de la millora de la competitivitat de les empreses del territori i de la millora de les condicions de vida i treball dels seus habitants i valoren positivament la dinàmica de treball cooperatiu iniciada i desitgen continuar i aprofundir aquesta cooperació amb el desenvolupament dels projectes esmentats i la recerca de nous àmbits de treball.

 

Els municipis signants de la declaració han acordat també impulsar la redacció d’un Dictamen de definició del règim jurídic i de gestió d’una entitat de desenvolupament econòmic de l’Eix de la Riera de Caldes, que d’acord amb els principis d’eficiència, eficàcia i utilitat determini la millor manera de traslladar a la pràctica la voluntat expressada en la Declaració.


Imatges relacionades

  • Imatge proporcionada per l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. D'esquerra a dreta: A. López, I. Garcia, N. Colomé, T. Padrós i J. Padrós.

    Imatge proporcionada per l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda. D'esquerra a dreta: A. López, I. Garcia, N. Colomé, T. Padrós i J. Padrós.