Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 19 de setembre

Una vintena de persones aprofiten la xerrada d'Objetivo 50 sobre les sortides per a aturats veterans

13 de març de 2014Durant la sessió ha sorgit la idea de crear una agrupació local de l'associació mitjançant Palau Avança, el servei municipal d'Ocupació i Empresa

 

 

L'associació Objetivo 50 ha realitzat aquest matí una xerrada a l'Auditori de Can Cortès, a la que hi han acudit una vintena de persones majors de 45 anys que es troben en situació d'atur. La intenció principal de la sessió ha estat proposar vies per sortir d'aquesta situació i fer xarxa entre les persones que ho pateixen.

 

De fet, en la trobada ha sorgit la possibilitat de crear una agrupació local d'Objetivo 50 per estendre aquest moviment i fer-lo més accessible al territori. Palau Avança, el servei d'Ocupació i Empresa de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans s'ofereix com a punt de trobada per a aquelles persones que vulguin adherir-se a aquest moviment. Qui hi estigui interessat pot adreçar-s'hi, al telèfon 93.864.53.16, l'adreça electrònica ocupacioempresa@palauplegamans.cat o presencialment, al c. Folch i Torres, 88-90, de dilluns a divendres i de 9 a 14h.

 

Xerrada

La xerrada, amb un caràcter marcadament interactiu, ha anat a càrrec de l'associació Objetivo 50. Hi han acudit diversos membres de la mateixa, si bé han dirigit la xerrada Jack Gaïtelli, impulsor d'aquesta associació a Espanya, i Ana Quintillá, presidenta d'Objetivo 50. Els han acompanyat l'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i el regidor de Comerç i Turisme, Miquel Rovira.

 

La primera en dirigir-se al públic ha estat Teresa Padrós, qui ha agraït a Objetivo 50 el fet de venir al municipi i els ha felicitat per la iniciativa que han engegat. A més, ha animat al públic que hi ha acudit. Els ha encoratjat a "reinventar-se per sortir d'aquesta situació" i a "no quedar-se a casa ni aïllar-se". Padrós ha explicat la seva experiència personal per transmetre que això és possible. "Jo mateixa em vaig trobar en situació d'atur l'any 92, després d'haver treballat 10 anys en una empresa alemanya i com a educadora d'escola bressol", ha explicat. "Sé molt bé la sensació d'angoixa i ansietat que provoca estar a l'atur –ha continuat l'Alcaldessa-, però vaig decidir no quedar-me a casa i fer-me voluntària, cosa que em va aportar un canvi molt satisfactori i em va permetre conèixer molta gent".

 

Després ha pres la paraula Jack Gaïtelli, un dels creadors de la primera associació, Objectif 50, a França, i un dels impulsors de l'extensió d'aquest moviment a Itàlia (Obiettivo 50) i a Espanya (Objetivo 50). "Tots vosaltres teniu un màster en experiència" ha disparat en començar la presentació de l'associació i el seu recorregut. "Sé molt bé la qualitat professional de la gent de 50 anys i no puc acceptar certes coses –ha afegit-". Després, ha sustentat la seva intervenció en tres pilars:

-Hi ha molt d'atur però hi ha treball i cal saber buscar-lo i/o crear-lo.

-Tenir 50 anys i experiència acumulada és un avantatge.

-Les pimes haurien de ser els principals aliats i han de saber la vàlua dels professionals veterans i aprofitar-ho.

 

Tot seguit ha estat Ana Quintillá, presidenta d'Objetivo 50, qui s'ha dirigit al públic: "Heu d'aprofitar-vos de l'associació, per agafar idees, per trobar-vos amb gent que parla el mateix idioma i comparteix les mateixes inquietuds". "El primer pas és millorar l'autoestima perquè amb la moral baixa no es poden arreglar les coses i és molt important unir-se per no ser transparents", ha manifestat per denunciar que durant molt de temps diverses administracions, molts mitjans de comunicació i altres agents no han parat prou atenció al problema de l'atur en persones que han superat els 45 anys. Ara bé, ha volgut deixar clar que "Objetivo 50 no és una agència de col·locació, no dóna feina de forma directa, però sí és una ajuda i aporta solucions".

 

Per exemple, ha explicat propostes concretes i innovadores com a sortides a aquesta situació. Una d'elles és el que anomenen "temps compartit". Proposen que un professional sènior pugui treballar algunes hores o dies a la setmana per a una pime i aportar la seva experiència i professionalitat en un camp concret. "Potser una pime no es pot arriscar en aquests moments a contractar una persona a temps complet, però sí pot interessar-li que dediqui unes hores a la setmana; i aquest professional potser aconsegueix trobar diverses empreses on treballar aquestes hores i sumar així ingressos i cotitzacions", ha explicat. Una altra proposta és que un treballador veterà acompanyi a un jove empleat o emprenedor a dur a terme un negoci o tasques, oferint-li experiència, professionalitat i talent. També ha subratllat el valor dels professionals veterans com a formadors de treballadors joves. Així, entre altres qüestions, Objetivo 50 es presenta com a canalitzadora d'aquestes noves sortides.

 

Després d'aquestes intervencions, s'ha donat la paraula al públic per escoltar la seva opinió i noves propostes. La gran majoria d'assistents han valorat com a molt positiva la xerrada, si bé molts també s'han mostrat escèptics respecte a la possibilitat de millorar la seva situació. Amb les intervencions s'ha posat l'accent en treballar l'optimisme i associar-se amb els demés. Des de Palau Avança s'ofereix informació i assessorament per facilitar la possibilitat que Palau-solità i Plegamans pugui comptar amb una agrupació local d'Objetivo 50 si hi ha persones interessades en tirar endavant aquesta iniciativa.


Imatges relacionades

  • L'Alcaldessa, Teresa Padrós, ha donat la benvinguda a Objetivo 50 i ha animat les persones que han acudit a associar-se i no aïllar-se.

    L'Alcaldessa, Teresa Padrós, ha donat la benvinguda a Objetivo 50 i ha animat les persones que han acudit a associar-se i no aïllar-se.

  • Jack Gaïtelli, un dels creadors d'Objectif 50 a França i impulsor de les associacions germanes a Itàlia i Espanya, es dirigeix al públic palauenc.

    Jack Gaïtelli, un dels creadors d'Objectif 50 a França i impulsor de les associacions germanes a Itàlia i Espanya, es dirigeix al públic palauenc.

  • Ana Quintillá, presidenta d'Objetivo 50, ha recomanat als aturats majors de 45 anys que s'aprofitin de l'associació.

    Ana Quintillá, presidenta d'Objetivo 50, ha recomanat als aturats majors de 45 anys que s'aprofitin de l'associació.

Enllaços relacionats