Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 24 de juliol

L'Ajuntament dóna suport als treballadors d'ESSA Palau, afectats per un ERO

21 de juliol de 2009L'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Mercè Pla, i regidors de tots els partits polítics que formen el ple del municipi, van reunir-se divendres passat, 17 de juliol, amb representants del Comitè d'Empresa de la plantilla de la seu palauenca d'Estampaciones Sabadell. El col·lectiu de treballadors i treballadores va iniciar dijous 16 una vaga indefinida per mirar d'aturar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que preveu acomiadar 223 persones d'una plantilla de 515 treballadors.

 

Mercè Pla va explicitar el suport del consistori als treballadors i treballadores que poden perdre la seva feina i va anunciar que convocarà als alcaldes i alcaldesses dels municipis dels quals són ciutadans els treballadors d'ESSA Palau per mirar de fer un front comú d'ajuntaments que ajudin a solucionar el conflicte. També es va comprometre a enviar cartes institucionals als actors del teixit industrial, econòmic, polític i social a nivell comarcal i català per intentar trobar solucions a aquest conflicte i a d'altres que es puguin produir en el sector industrial. I per últim, l'Alcaldessa va anunciar que convocarà una reunió entre l'Ajuntament, l'empresa i els treballadors per tal de trobar solucions.

 

Els treballadors van demanar a l'Ajuntament diverses accions de suport i fins tot mesures fiscals per incentivar l'empresa a retirar l'ERO. El regidor d'Economia, Desenvolupament Empresarial i Ocupació, Albert Font, va matisar que “abans de concretar compromisos s'ha de fer una reunió a tres bandes, veure les xifres i mirar de trobar punts d'acord i vies de solució”.

 

Amb tot, Mercè Pla va recordar que el consistori té les mans lligades i que “qui té la capacitat de negociar en aquests casos és el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya”. L'Alcaldessa va detallar que organitzarà una trobada a tres bandes entre l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, els treballadors i ESSA Palau “si és que totes les parts volen participar-hi i per saber de primera mà les demandes d'ambdues parts sobre què pot fer l'Ajuntament per ajudar a solucionar el conflicte”. Els treballadors van matisar aleshores que el que consideren més important és que “l'Ajuntament faci accions per pressionar l'empresa per tal que presenti un pla industrial seriós i de futur, que asseguri els llocs de feina de la planta i que creï riquesa i ocupació al municipi”.

 

Tant Mercè Pla com Albert Font van informar als treballadors que l'equip de govern ha mantingut contactes amb l'empresa, a través dels quals la direcció d'ESSA Palau els ha detallat que preveu tornar a crear ocupació al 2011 i que mirarà de reabsorbir els treballadors afectats per l'ERO. També van precisar que l'Ajuntament ja treballa per si l'ERO fos finalment inevitable, per col·laborar en les possibles recol·locacions de treballadors i treballadores.

 

Els treballadors van agrair aquesta feina però van reiterar que el seu objectiu és aturar l'ERO i van posar en dubte que realment l'empresa “torni a contractar els treballadors afectats al 2011 perquè fins ara no han presentat cap pla de viabilitat ni han volgut debatre cap alternativa”. Van exemplificar la seva manca de credibilitat envers l'empresa explicant que “s'ha presentat l'ERO quan hi havia en vigor un Expedient Temporal de Regulació que no s'ha esgotat i que havien pactat empresa i treballadors”. “Creiem que el que realment volen és desmuntar la planta de Palau-solità i Plegamans”, van sentenciar els representants de la plantilla.

 

Mercè Pla va manifestar que creu “en la voluntat que expressa l'empresa de funcionar, treballar i crear feina”, tot i entendre “la incredulitat i la inquietud dels treballadors”. David Zambrana, regidor d'Indústria del consistori, després d'interessar-se per l'evolució de la producció, va suggerir mesures “per assegurar que els fons que l'Estat ha donat a la indústria de l'automòvil repercuteixin també en empreses auxiliars d'aquesta indústria, com ESSA Palau, que siguin del territori”, proposta que els treballadors van considerar que sí podria haver ajudat a evitar l'actual situació. Abel Julien, regidor de Sostenibilitat i Medi Natural, va reiterar “el suport i la solidaritat de l'Ajuntament als treballadors” i els va recordar que “el municipi vol continuar comptant amb empreses fortes i de valor afegit que creïn llocs de treball i riquesa al municipi”.

 

La reunió dels representants dels treballadors d'ESSA Palau amb l'Alcaldessa i la resta de representants polítics del consistori es va produir després de dues trobades similars amb els ajuntaments de Santa Perpètua de la Mogoda i de Sabadell, i és previst que faran el mateix amb altres municipis de l'entorn.


Imatge
Els treballadors es van reunir al Saló de Plens amb regidors de tots els grups polítics del Ple Municipal

Imatges relacionades

  • Els treballadors es van reunir al Saló de Plens amb regidors de tots els grups polítics del Ple Municipal

    Els treballadors es van reunir al Saló de Plens amb regidors de tots els grups polítics del Ple Municipal

  • Treballadors d'ESSA Palau concentrats a les portes de la nau

    Treballadors d'ESSA Palau concentrats a les portes de la nau

  • L'empresa ESSA Palau, al polígon industrial Riera de Caldes

    L'empresa ESSA Palau, al polígon industrial Riera de Caldes