Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 18 de setembre
  |
 • Imprimeix la pàgina

Les Escoles Velles


Edifici construït l'any 1934 d'estil racionalista a càrrec dels arquitectes Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé (GATCPAC).

 

Actualment són les dependències de l'Educació Infantil del CEIP Josep Maria Folch i Torres.

 

L'any 2004 es realitzar una acurada remodelació respectant l'arquitectura original.

 

Les Escoles en els seus inicis es descriuen de la següent manera: es composen de quatre classes de quaranta alumnes, amb els serveis corresponents. Cada classe comunica amb una terrassa descoberta. El corredor és el vestíbul i guarda-roba. Comunica amb l'exterior a través d'un porxo mitjançant una rampa d'accés.. Els W.C. i els urinaris tenen ventilació transversal. La seva estructura funcional les feia còmodes, lluminoses i ben ventilades, amb unes condicions d'habitabilitat que molts nens no podien gaudir a casa seva.

 

Tant els materials com els obrers del ram van ser de Palau i els voltants, utilitzant tècniques de construcció habituals de l'època, però afegint-hi bigues de ferro per aconseguir finestrals més amplis. Preveient l'ampliació, es construeix en un extrem del solar i les façanes laterals cegues.

 

Als anys cinquanta es va fer una ampliació a la façana oest, sense respectar el sistema originari de cossos autònoms. Des de principis dels anys 30, a Catalunya i a la resta d'Europa es va anar desenvolupant un moviment atent a les demandes socials, facilitat per la proclamació de la II República. Les condicions de vida havien de ser més favorables. Això afectava els espais públics i privats. El GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de la Cultura Contemporània), fundat per Josep Lluís Sert al novembre de 1930, promovia una sèrie d'idees a tenir en compte als construir una escola: espai i mobiliari proporcionats a les dimensions del nen, bona orientació i fàcil connexió de les aules amb l'exterior, bona ventilació i màxima il·luminació. Amb aquestes premisses es construí la nostra escola.

 

Si bé les classes començaren dintre de l'any escolar 1934-35, la inauguració oficial va ser el 5 d'abril de 1936.

 

Les escoles de Palau va ser ideades com a "escola tipus", és a dir, pensada com a model a seguir en posteriors grups escolars. Durant tots aquests any, fins al dia d'avui, les Escoles Velles han vist passar per les seves aules una bona part dels nens i nenes de Palau.


 • Adreça: Passeig de la Carrerada, cantonada amb la rambla del Mestre Pere Pou
 • Fax: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Imatges relacionades

 • Escoles velles

  Escoles velles

 • Escoles velles

  Escoles velles

 • Escoles velles

  Escoles velles

 • Escoles velles

  Escoles velles