Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
divendres, 30 de juliol
    |
  • Imprimeix la pàgina

Palau-solità i Plegamans, capital de l'oci alternatiu amb el Festival Internacional Fancon

27 de juny de 2014Del 5 al 7 de setembre la vila acull tres intenses jornades amb múltiples activitats vinculades a la cultura 'friqui'

 

Palau-solità i Plegamans acollirà la primera edició del Festival Internacional d'Oci Alternatiu Fancon, que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de setembre. Es tracta d'una cita que vol aplegar les múltiples i variades disciplines que s'identifiquen amb l'etiqueta d'oci alternatiu. Hi haurà activitats d'otaku, rol, cinema, jocs de taula, còmic, rol en viu, miniatures, videojocs i literatura. Tot plegat, combinat amb esdeveniments paral·lels, com una fira d'entitats i empreses del sector, concerts, zona d'acampada i altres atractius. Alguns d'ells, força cridaners, com una desfilada zombi, una exhibició de 'Pressing Catch' i altres sorpreses. Es pot consultar tota la informació del festival al web www.fanconbcn.com. A més, comuniquen les novetats a les xarxes socials, mitjançant els perfils @FanConBcn (Twitter) i FanCon (Facebook).

 

Per obrir boca, el Festival Fancon compta amb una activitat prèvia. Es tracta d'una sessió de rol en viu de Joc de Trons que se celebra el 19 de juliol al Castell de Plegamans. L'organització de Fancon ha teixit una extensa xarxa de complicitats amb una llarga llista de col·laboradors que resta oberta a noves incorporacions. A més, s'ha agermanat amb dos esdeveniments cosins. Un d'ells és Akihabara Deep, festival del món otaku que se celebra a Sant Adrià del Besòs els dies 20 i 21 de setembre. L'altre és el Festival Mircon, de literatura fantàstica, que se celebra a Montcada i Reixac del 6 al 8 de desembre.

 

La previsió de costos del Festival Fancon és d'uns 9.000€. "És moderada perquè gran part de les activitats les organitzen associacions i perquè els espais són municipals", ha explicat Joan Carles Tinoco, Tinent d'Alcaldia d'Educació i Cultura i regidor de Joventut de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans, en la presentació del festival que s'ha celebrat aquest matí a la Masia de Can Cortès. Aquesta inversió prové de tres fonts: aportacions de l'Ajuntament –que seran aproximadament un terç del total-; patrocinis d'entitats i empreses; i el preu de les entrades d'alguns dels actes. "Només es cobrarà entrada, a un preu simbòlic, en esdeveniments que se celebren en espais amb aforament limitat", puntualitza Tinoco. El regidor explica que des del consistori "es veu el festival com una oportunitat per donar a conèixer el municipi i atreure públic que probablement dinamitzarà el comerç i l'hostaleria locals durants aquests tres dies".

 

Oci i cultura per a tothom

"El Festival Fancon s'adreça als aficionats de les modalitats que aplega, però també als no iniciats en cap d'aquestes disciplines d'oci i cultura, per tal que les coneguin i les disfrutin introduïnt-se en aquest món", ha destacat Joan Carles Tinoco. "Animem tothom –ha continuat el regidor- a disfrutar del festival, ja que tindrà activitats de forma gairebé ininterrompuda i per a tots els gustos i edats".

 

Adam Torrus, representat de l'organització del Festival Fancon, ha incidit en la idea que el Festival Fancon "vol esdevenir un espai comú per als aficionats, les associacions i les empreses vinculades a qualsevol de les modalitats de l'oci alternatiu". I és que, segons ha explicat Torrús en la presentació, "ja es fan esdeveniments sobre oci alternatiu però sovint de forma molt específica a una disciplina", referint-se, per exemple, a cites molt exitoses com el Saló del Còmic. Torrús, a més, ha identificat els tres eixos bàsics en els que se centra Fancon: "Posar en comú les diferents seccions d'aquesta subcultura, crear sinergies entre les entitats, empreses i institucions i divulgar aquestes passions al públic en general".

 

En la presentació s'ha avançat bona part de les activitats i esdeveniments del Festival Fancon. El programa definitiu, però, s'acabarà de perfilar durant el mes de juliol. El caràcter obert que identifica el festival fa que l'organització hagi optat per ampliar els terminis, de manera que resta oberta la possibilitat que s'afegeixin més col·laboradors a la llarga llista que ja s'hi han compromès, formada per associacions i empreses de Catalunya, l'Estat Espanyol i altres països d'Europa. "Totes les novetats del festival es publicaran al web www.fanconbcn.com i els perfils de les xarxes socials", ha anunciat Tinoco.

 

Múltiples espais

Palau-solità i Plegamans posa a l'abast del festival diversos d'espais i equipaments per a les múltiples activitats del Festival Fancon, de manera que pràcticament tot el municipi quedarà immers en el festival durant els tres dies. El parc de l'Hostal del Fum acollirà la zona d'acampada i de concerts nocturns, a més d'activitats per al públic familiar. Les dues naus del Pavelló Municipal d'Esports Maria Víctor -situat al centre- i una carpa que s'instal·larà al costat acolliran la fira d'associacions, editorials, empreses, escriptors autoeditors i distribuïdors de cinema, així com exposicions i sessions de jocs d'estratègia. l'Institut Ramon Casas i Carbó serà l'escenari per a les competicions de rol de taula, presentacions oficials i les exhibicions de 'Pressing Catch'. Al Teatre de la Vila s'hi projectaran diverses pel·lícules i serà la seu del festival de curtmetratges procedents de diversos països del món. Altres activitats es desenvoluparan als carrers de la vila i no es descarta que s'utilitzin més ubicacions en funció dels esdeveniments que figurin al programa definitiu.

 

El joc i l'educació

Jordi Deulofeu, doctor en Didàctica de les Matemàtiques, professor de la UAB, investigador, divulgador i escriptor sobre el joc i les matemàtiques, ha participat en la presentació per explicitar el seu suport a aquest festival, "que serà més gran del que havia imaginat en un principi", ha subratllat. "Pot ser l'inici d'una història molt important", ha vaticinat just abans d'identificar tres elements que, per al professor, fan preveure l'èxit del Fancon: "La qualitat i la varietat dels espais i instal·lacions que ofereix el municipi, la gran feina que està fent l'equip organitzatiu i l'ampli ventall d'associacions i aficionats de l'oci alternatiu que hi estan col·laborant".

 

Deulofeu ha culminat la seva intervenció destacant el valor del joc com a eina educativa i com a motor per a les relacions socials i el creixement personal i com a font de benestar. "Jugar és una de les grans activitats humanes que ha estat present en totes les cultures", ha afirmat. "És absolutament fals que sigui només una cosa de nens", ha reblat Deulofeu. En la presentació també ha pres la paraula Sergio Murillo, representant de Scolfling Club de Rol, una de les entitats de Palau-solità i Plegamans que organitza el Festival Fancon. Murillo ha explicat l'origen i l'evolució de l'entitat en paral·lel a l'afició local per l'oci alternatiu i ha comentat la implicació d'altres associacions de la vila que també hi participen.


Imatges relacionades

  • Presentació del Festival Fancon, celebrada a Can Cortès.

    Presentació del Festival Fancon, celebrada a Can Cortès.

  • Impressió de pantalla del web www.fanconbcn.com.

    Impressió de pantalla del web www.fanconbcn.com.

Enllaços relacionats