Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
divendres, 24 de setembre
    |
  • Imprimeix la pàgina

Primer estudi sobre el consum de drogues entre els joves del municipi

10 de juliol de 2009La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia ha elaborat un estudi sobre el consum de drogues entre els joves palauencs per encàrrec de les regidories de Joventut, Serveis Socials i Ensenyament.

 

Recomanacions

Entre les propostes de l'estudi, destaca la importància de retardar l'edat d'inici de consum, facilitar informació adaptada a cada grup d'edat i perfil, i que aquesta sigui realista (no catastrofista o exagerada). També es recomana no criminalitzar la joventut, ja que s'ha detectat un imaginari col·lectiu erroni que vincula l'ús de l'espai públic per part dels joves amb el consum de substàncies. Per prevenir i reduir el consum de drogues entre els joves també cal que les accions de les administracions i dels agents implicats tinguin “una perspectiva transversal i interdepartamental de les actuacions, actuacions continuades en el temps i campanyes i mesures adaptades a l'edat”.

 

Amb els més joves, i per prevenir l'inici del consum, “és important treballar pel desenvolupament d'habilitats socials que reforcin la capacitat crítica, la presa de decisions sense deixar-se influenciar i la capacitat de resoldre problemes per prevenir o, com a mínim, retardar l'inici dels consums”, explica Sílvia Luque, sociòloga de l'equip que realitzat l'estudi. I és que “està demostrat que com més es retarda l'inici del consum, més possibilitat hi ha que el jove no es converteixi en consumidor habitual”, relata Lluís Monsorrís, sociòleg de l'equip de la Fundació que ha elaborat l'estudi.

 

Pel que fa als joves que han consumit ni que sigui de forma anecdòtica, “sovint és contraproduent fer un discurs prohibicionista o catastrofista perquè el poden considerar dissonant quan el comparen amb la seva experiència o quan no és coherent amb la conducta de l'emissor” adverteix Luque. Per reduir els riscos i els danys, “el més efectiu és proporcionar-los informació fonamentada sobre els efectes del consum i que així siguin ells els qui decideixin reduir o abandonar el consum”, especifica Sílvia Luque.

 

També es recomana afavorir l'oci no vinculat a drogues com l'alcohol i el tabac (les que més es consumeixen) així com potenciar les possibilitats d'emancipació i d'integració al mercat laboral, entre moltes altres mesures. “Les estadístiques dels estudis estatals demostren que els joves emancipats i amb responsabilitats laborals abandonen el consum de substàncies o, com a mínim, el redueixen dràsticament”, detalla Sílvia Luque.

 

Pla preventiu

“L'estudi ens serveix per tenir una diagnosi i així elaborar un pla global de prevenció i reducció del consum de drogues que sigui realment efectiu”, va concretar el regidor de Joventut, Ivan Costa, en la presentació de l'estudi, que va tenir lloc el dia 8 de juliol a l'Espai Jove l'Escorxador. “És una molt bona senyal que l'encàrrec ens hagi vingut de tres regidories, perquè demostra que el consistori s'ho pren com a una problemàtica que cal afrontar de forma transversal”, subratlla Lluís Monsorrís, sociòleg de l'equip de la Fundació que ha elaborat l'estudi. En general, “és molt important treballar en tots els àmbits de relació dels i de les adolescents i joves, a l'escola, el lleure, la família...”, complementa Monsorrís.

 

La visió general que s'ha extret de les entrevistes conclou que no existeix una problemàtica generalitzada del consum de drogues, que no es diferencia significativament del consum que se'n fa al conjunt de Catalunya. Sí que existeix un cert grau de consum, però no amb implicació del deteriorament de les relacions interpersonals o en l'àmbit de la salut, ja que els casos problemàtics són “molt puntuals, en cap cas generalitzables”, estableix l'estudi, que a més considera “que hi ha alarma social potenciada pel tractament del tema als mitjans de comunicació, sovint no adequat a la realitat”.

 

Amb uns resultats molt similars als estudis que s'han fet a nivell català, es detecta un avançament en l'edat de consum de substàncies com l'alcohol, el tabac i l'haixix. Sovint aquest avançament es vincula a un ritus de pas dels estudis de primària als de secundària, sobretot pel que fa a l'alcohol i al tabac. D'entre aquells que consumeixen, la pràctica majoritària és el consum puntual, vinculat a l'oci i la diversió.

 

L'estudi, de caire qualitatiu i quantitatiu, ha seguit una metodologia que ha inclòs entrevistes a agents clau en la prevenció del consum de drogues, com el coordinador del CAP del municipi, el director i la coordinadora de l'IES Ramon Casas i Carbó, l'Inspector en Cap de la Policia Local, la Coordinadora del CAS de Sabadell o el responsable de l'AMPA de l'IES Ramon Casas i Carbó. També es van establir grups de discussió entre diversos grups de joves, dividits segons l'edat, a més de realitzar enquestes anònimes als estudiants de secundària.


Imatges relacionades

  • Un bon nombre de persones van acudir a la presentació de l'Estudi

    Un bon nombre de persones van acudir a la presentació de l'Estudi

Documentació adjunta