Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dilluns, 20 de setembre

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental demanen al govern català una dotació complementaria de 2’6 milions d’euros per a beques de menjador

23 de gener de 2014El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental ha aprovat a la reunió de dimarts un acord per a la garantia del suport econòmic a les famílies en matèria de menjadors escolars. L’acord sol·licita al Departament d’Ensenyament una nova dotació complementària de 2,6 milions d’euros per a beques de menjador. A més, també s’ha acordat mantenir des dels ajuntaments del Vallès Occidental el compromís d’arribar a cobrir amb recursos propis fins al 25% de les necessitats de suport a ajuts per a menjador escolar, de forma coordinada amb el Consell Comarcal, tot i tenir present que és una competència de la Generalitat de Catalunya i que, per tant, és a qui correspondria assumir-ne la globalitat del seu finançament.

 

Els 2’6 milions d’euros sol·licitats afegits als 3,6 milions d’euros ja consignats pel Departament i als 2,1 milions d’euros aportats pels ajuntaments de la comarca, és la necessària per a satisfer les sol·licituds de beques de menjador per a l’actual curs 2013-2014 que suposen una despesa total de 8.338.392,20 euros.

 

Situació al Vallès Occidental

 

L’avaluació realitzada pels equips de serveis socials de la comarca mostra una realitat molt més dramàtica que al curs anterior: les famílies necessitades creixen en nombre i també pateixen situacions de major empobriment, les famílies sense ingressos han augmentat de manera preocupant, la mitjana de renda per càpita mensual ha baixat considerablement i hi ha 7.652 infants que es troben en situació de risc social, dels quals a 5.260 la seva família no els pot garantir un àpat equilibrat al dia.

 

Al Vallès Occidental s’ha dut a terme un profund treball de revisió de les bases de concessió dels ajuts per a menjadors escolar. Des del curs 2012-13 es va establir un topall econòmic consensuat que determina un llindar per a la concessió d’un ajut de menjador escolar. El llindar determinat fixa nivell de renda que, certament, és propi de situacions de precarietat econòmica familiar força elevades i està establert en una renda familiar per càpita equivalent al 80% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), de la qual es descompten les despeses d’habitatge fins un topall de 600 euros mensuals. En concret, pel curs 2013-14 només s’han admès sol·licituds de famílies amb una renda familiar per càpita inferior a 455,35 euros mensuals. Els serveis socials de la nostra comarca han detectat sota aquest barem de necessitat un total de 9.573 infants per al curs 2013-2014.

 

L’aportació que ha rebut el Consell Comarcal per part del Departament d’Ensenyament per a aquest concepte i per al curs vigent és de 3.123.884’39 euros, fixats inicialment a l’addenda i de 485.147,51 euros en la nova assignació comunicada al desembre 2013, amb un total de 3.609.031,90 euros. Resten per tant 4.729.360,30 euros pendent per a cobrir les necessitats de beques de menjador a la comarca.


Imatges relacionades

  • Imatge d'arxiu del menjador de l'Escola Can Cladellas

    Imatge d'arxiu del menjador de l'Escola Can Cladellas