Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dissabte, 24 de juliol

Palau-solità i Plegamans s'ofereix com a vila d'acollida de persones refugiades

29 de setembre de 2015El Ple Municipal aprova amb un consens gairebé total una moció per participar de la Xarxa de Municipis Acollidors

 

El Ple Municipal del mes de setembre ha aprovat una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània. Ha estat aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte la CUP, que es va abstenir.

 

L'Alcaldessa Teresa Padrós va destacar que "s'ha intentat recollir en la moció les opinions i aportacions de tots els grups". Carmen Cabeza, Tinenta d'Alcaldia i portaveu de l'equip de govern va detallar que s'hi van incloure les aportacions excepte una de les tres que va presentar la CUP. En el torn d'intervencions, com a representant del PSC, Cabeza va afirmar que "Europa no ha estat a l'alçada en aquesta crisi humanitària que ens ha colpejat" i va manifestar la necessitat que els municipis es posin d'acord per donar-hi resposta.

 

En l'exposició de la moció, José Luis Heras, Tinent d'Alcaldia i regidor de Cooperació i Solidaritat, va presentar els punts d'acord de la moció. Abans, va agrair la retirada d'altres mocions similars per part d'alguns grups, així com les aportacions fetes. "Quan arribin aquestes persones haurà passat l'efecte mediàtic, però és quan més necessitarem l'ajuda dels grups i dels veïns, que ja estan oferint la seva solidaritat", va destacar Heras abans de fer la lectura dels punts.

 

La moció preveu accions concretes a dur a terme pel propi municipi, com plans d'acollida, donar suport a les entitats que hi col·laborin, definir el suport que pot oferir (serveis, infraestructura i empadronament) o treballar en la sensibilització del veïnat. També insta al govern espanyol a dur a terme diverses accions, com l'ampliació dels recursos, augmentar les places d'asil i el període d'acollida de 6 a 24 mesos. Alhora fa peticions a la Generalitat de Catalunya, vinculades a les dotacions pressupostàries i al suport a les persones i municipis acollidors.

 

Debat

El text no va aconseguir el suport unànime de tots els grups per l'abstenció del regidor de la CUP, Jordi Méndez. No va votar afirmativament perquè no es va incloure una de les tres peticions del seu grup. "Era un punt indispensable: instar –va remarcar- al govern espanyol a treballar per ampliar el concepte de refugiades a les persones obligades a abandonar els seus països per motius econòmics. No volem triar entre fam i guerra".

 

Jaume Oliveras, Tinent d'Alcaldia i regidor de Serveis Socials i Voluntariat, va respondre la raó per la qual no van acceptar aquest punt: "No podem instar al govern espanyol a fer-ho perquè la condició de refugiat ve donada per la normativa i els convenis internacionals i Nacions Unides". Abans de fer aquesta resposta, però, el portaveu de CiU va posar en valor allò que va considerar cabdal: "Tots estem d'acord en lluitar contra la situació bèl·lica en determinats països i en ajudar en tot el possible a les persones refugiades". "Tots els nostres veïns esperen de nosaltres que treballem plegats", va manifestar el regidor José Luis Heras com a portaveu de Ganemos Palau, qui també va criticar "les tanques i murs d'Hongria, però també les de Ceuta i Melilla".

 

La resta de portaveus van expressar-se en termes similars, de solidaritat envers les persones refugiades i crítics amb el paper de la Unió Europea i bona part dels estats membres. Jordi Plaza, d'ERC, va ser un dels més punyents: "És imperdonable el tracte donat a les persones que estan fugint de la guerra i deixant tot enrere". El grup de Ciutadans va votar a favor de la moció però no va fer declaracions. Àngels Marcuello, d'ICV i responsable de l'àrea del Consell Comarcal que coordina l'acollida als refugiats, va donar suport a la petició de la CUP, si bé va posar sobre la taula que "la moció és necessària davant la magnitud de la tragèdia". "Demanem a l'equip de govern que faci una previsió als pressupostos per quan arribin els refugiats, perquè els fons de la Unió Europea poden trigar". Mercedes Rodríguez, del PP, va explicitar el seu suport a l'acollida "davant la crisi humanitària i perquè la dignitat humana ha de ser inviolable, respectada i protegida". Miquel Truyols, regidor no adscrit, a banda de fer afirmacions similars a les aportades pels altres regidors i regidores, i manifestar vergonya "per la lentitud i la falta d'acord a la UE", va recordar la tradició de la població de la vila en l'acollida de refugiats: "El nostre municipi va ser acollidor de persones vingudes de Madrid al 1939; algunes s'hi van quedar, com el molt conegut Bonifacio López, qui va obrir el forn Cal Boni, on feia un pa artesà molt bo".

 


Imatges relacionades

  • Ple Municipal Ordinari del 24 de setembre del 2015.

    Ple Municipal Ordinari del 24 de setembre del 2015.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats