Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 19 de setembre

L'Ajuntament, els centres educatius i les AMPA s'uneixen al projecte 'Entorn sense fum'

20 de març de 2015La comunitat educativa s'adhereix a la iniciativa de l'Agència de Salut Pública endegant accions contra el tabaquisme

 

L’Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, va presidir ahir a la tarda l’acte de signatura del manifest d’adhesió al projecte d’Entorn sense fum, instaurat i promogut des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i al qual s'hi han adherit l'Ajuntament, tots els centres educatius de la vila i les AMPA.

 

El manifest i el programa aborden de forma integral la lluita contra el tabaquisme, abastant accions enfocades a l'alumnat, el professorat, els monitors, les instal·lacions educatives, els pares i les mares. El projecte Entorn sense fum vol ajudar a prevenir l’inici del consum de tabac entre la població infantil i jove, evitant que en el seu entorn públic habitual observin conductes de persones adultes fumadores, sensibilitzant als adults referents modelitzadors dels infants i joves i informant als menors del risc del tabac. Dins d’aquesta intervenció s’han retolat els espais d’entrada a les escoles, indicant que són espais lliures de fum, per tal de donar continuïtat a l’acció educativa i formativa dels centres.

 

L'Ajuntament ha impulsat un manifest perquè les entrades de les escoles siguin entorns lliures de fum. El text recull que l'exposició al fum del tabac implica uns importants riscos per a la salut de les persones no fumadores i alerta que la població infantil n’és especialment vulnerable. En aquest sentit, assegura que pares i mestres són models a imitar pels infants. Els centres educatius de la ciutat han signat el text i s’adhereixen al manifest.

 

Signatura del manifest

A més de l'Alcaldessa, l’acte de signatura del manifest va comptar amb la participació de la Directora del Servei Regional de Barcelona, Cristina Pérez, i la Responsable de l’Equip Territorial de Salut Pública del Vallès Occidental Est, Rosa Monterde, departaments que formen part de l'Agència de Salut Pública catalana. Van acudir-hi també per signar el manifest representants dels centres educatius i de les AMPA, a més a més de Carmen Cabeza, Tinenta d'Alcaldia d'Acció Social i regidora de Salut Pública, i Joan Carles Tinoco, Tinent d'Alcaldia d'Educació i Cultura.

 

L'Alcaldessa va lloar "la implicació i el treball transversal" de les regidories implicades, a nivell de l'Ajuntament, però també de totes les parts que han fet possible la instauració del projecte a la vila, dedicant unes paraules especials a les associacions de mares i pares: "Si no fos per les AMPA moltes de les accions que es fan a les escoles no serien possibles". La regidora Carmen Cabeza va posar l'accent en la importància de "fer pedagogia en aquestes edats per combatre el tabaquisme". El també regidor Joan Carles Tinoco va subscriure aquest punt de vista i va recordar "les polítiques molt contundents sobre hàbits saludables que s'estan fent des de l'àrea de Joventut".

 

Cristina Pérez, de l'Agència de Salut Pública, va posar en valor la implicació de l'Ajuntament i la comunitat educativa local. "L'objectiu principal del programa és que els joves no comencin a fumar o que endarrereixin l'edat d'inici del consum", va subratllar Pérez. Va recordar que "cada dia 3 adolescents catalans s'estrenen en l'hàbit de consumir tabac i, estadísticament, 1 d'ells morirà prematurament per aquesta causa".

 

Tot i que la proporció de fumadors a Catalunya té una tendència decreixent (el 26,5% de les persones de 15 anys o més es declaraven fumadores diàries o ocasionals l’any 2013, davant d’un 28,5% l’any 2011), la prevalença del tabaquisme continua sent elevada i s’estima que causa anualment unes 9.000 defuncions prematures. Per aquest motiu, la prevenció del tabaquisme és una prioritat del Pla de salut de Catalunya i del Pla interdepartamental de salut pública de la Generalitat de Catalunya.


Imatges relacionades

  • Representants dels centres educatius i les AMPA, amb membres de l'equip de govern municipal i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, en la signatura del manifest.

    Representants dels centres educatius i les AMPA, amb membres de l'equip de govern municipal i de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, en la signatura del manifest.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats