Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
dimecres, 28 de juliol

L'Ajuntament estudia iniciar els tràmits per reclamar a la Generalitat el deute de les escoles bressol

1 de febrer de 2018En successives retallades, el departament d’Ensenyament va passar de finançar el 33% de cada plaça a eliminar la seva aportació

L'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha iniciat reunions amb altres consistoris per plantejar la possibilitat de posar en marxa, conjuntament, mesures legals per reclamar l'impagament dels ajuts corresponents a les escoles bressol municipals.


La decisió del consistori arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi dictat sentències favorables per alguns ajuntaments que havien presentat una demanda de forma individual per denunciar els impagaments del Govern, com ara Cornellà, l'Hospitalet, Esplugues o Sabadell. La Generalitat haurà de pagar, en concepte d'aportacions a les escoles bressol, 1.300€ anuals per infant matriculat. El 2014, 26 ajuntaments ja van presentar un contenciós administratiu conjuntament. Aquest mes de gener, una nova sentència del TSCJ, que encara no és ferma, també els ha donat la raó.

 

Seguint aquests precedents, Palau-solità i Plegamans podria reclamar al voltant de 874.900€ a la Generalitat pels cursos 2014-15 (204.100€), 2015-16 (232.700€), 2016-17 (228.800€) i l’actual (209.300€). Quedarien exclosos d’aquest deute els imports pertinents als cursos escolars anteriors, ja que haurien prescrit.

 

“La Generalitat, en reduir i acabar retirant les seves aportacions, es va desentendre de la seva responsabilitat, carregant tot el pes sobre els ajuntaments i posant en risc la supervivència de les escoles bressol”, considera Carmen Cabeza, Tinenta d’Alcaldia i regidora d’Educació. “La nostra obligació és defensar els interessos del municipi i sol·licitar els recursos que creiem que hem hagut de dedicar-hi injustament. Serà la justícia qui determinarà si tenim raó i, si és el cas, quina és la quantitat que s’ha de retornar a l’Ajuntament”, conclou Cabeza.

 

El 2011, el Departament d'Ensenyament va reduir els ajuts per alumnes d'entre 0 a 3 anys dels 1.800 euros anuals per infant matriculat a 1.300, quantitat que va anar retallant-se fins a l’eliminació definitiva de la partida pressupostària destinada a sufragar part dels costos de les escoles bressol, el 2014. Els ajuntaments o les famílies van haver d'assumir aquesta part, i va entrar en joc la Diputació de Barcelona, que va implantar un programa de finançament en substitució del de la Generalitat.

 

Front comú per salvar les escoles bressol

A Palau-solità i Plegamans, l’Ajuntament ha assumit gran part del cost total del servei, entre el 48 i el 58%, amb variacions dins d’aquest marge al llarg dels cursos dels últims anys i des de les retallades de la Generalitat. Les famílies han estat sufragant un percentatge entre el 30 i el 40% i la Diputació de Barcelona ha cobert, amb ajuts, el percentatge restant.

 

“Volem agrair i reconèixer els esforços que ha fet la comunitat educativa del municipi i les treballadores de les dues escoles bressol municipals, el Sol i Patufet, per aconseguir la supervivència d’aquest servei públic que considerem bàsic, especialment per a les mares treballadores i les seves famílies”, subratlla Carmen Cabeza. “També cal posar en valor el paper de l’Ajuntament durant tots aquests anys a l’hora d’aportar els recursos i evitar que el cop se l’enduguessin les famílies en plena crisi econòmica”, recorda. I és que, malgrat la retirada de la Generalitat, el consistori ha congelat les taxes de les escoles bressol durant els últims anys.

 

En definitiva, el municipi ha fet totes les accions que han calgut per salvar aquest servei. Més enllà de l’econòmic, es van introduir canvis, oferint més flexibilitat en els serveis i noves bonificacions de caire social –famílies nombroses, segons ingressos familiars, etc.– no sols per a la supervivència de les dues escoles bressol municipals sinó també per mantenir l’alt nivell de qualitat del Sol i Patufet.


Imatges relacionades

 • Escola Bressol Patufet.

  Escola Bressol Patufet.

 • Escola Bressol el Sol.

  Escola Bressol el Sol.

 • Escola Bressol el Sol.

  Escola Bressol el Sol.

 • Escola Bressol Patufet.

  Escola Bressol Patufet.

Enllaços relacionats