Palau Solità i Plegamans

Palau Solità i Plegamans
Palau Solità i Plegamans
IniciMapa Web offContacte offCanvi font off
diumenge, 25 de juliol

Uns 3.000 alumnes inicien dilluns un curs escolar marcat per la Covid-19

10 de setembre de 2020Per evitar contagis, els centres educatius aplicaran protocols de seguretat validats pel Departament de Salut

 

Aquest dilluns 14 de setembre, una mica més de 3.000 alumnes inicien el curs escolar 2020-21 a Palau-solità i Plegamans amb el rerefons de la Covid 19. L’inici serà excepcional i implicarà la tornada a les aules després de gairebé mig any tancades per la pandèmia.

 

A les escoles Can Cladellas, Folch i Torres, Palau i Marinada, començaran el curs l’alumnat de segon cicle d’educació infantil i primària; també ho faran els alumnes de l’educació secundària obligatòria de l’Institut Marinada, l’Institut Ramon Casas i Carbó i l’institut Can Periquet, tant pels cursos d’ESO com per les classes de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà; així com les dues escoles bressol municipals, Patufet i el Sol.

 

El curs escolar 2020-2021 en xifres

 

- 1.363 alumnes entre educació primària i segon cicle d’educació infantil (P3, P4 i P5).

- 1.317 alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

- 284 alumnes pel que fa a l’educació post obligatòria a l’Institut Ramon Casas i Carbó, sigui batxillerat o cicles formatius de grau mitjà.

-126 alumnes a les escoles bressol Patufet i el Sol de 0 a 3 anys.

 

El curs finalitzarà el 22 de juny de 2021. Les vacances de Nadal es faran del 22 de desembre del 2020 al 7 de gener del 2021 i les de Setmana Santa, del 27 de març al 5 d’abril de 2021, ambdós inclosos. Enguany, els dies de lliure disposició no lectius són el 30 d’octubre i el 7 de desembre del 2020 i el 15 de febrer i el 21 de maig del 2021. Tampoc seran dies lectius els dies de festa local: el 24 de maig i el 30 d’agost del 2021.

 

El regidor d’Educació, Ignasi Fargas, vol enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies davant d’aquest inici excepcional: “Les escoles han preparat diferents plans de seguretat i prevenció, i tots han estat validats pels serveis d'inspecció educatiu de la Generalitat. Per tant, no hi ha res d'improvisat i el curs comença amb les mesures de seguretat i higiene garantides”.

 

Fargas, afegeix que: “segur que serà un curs atípic, estrany, però entre tots (famílies, comunitat educativa i Ajuntament) hem de col·laborar perquè funcioni. Tenim una responsabilitat compartida”. Tant el regidor com l'alcalde, Oriol Lozano, van visitar fa uns dies els centres escolars de la vila per comprovar l'estat de les aules, tant púbiques com privades, i per posar-se a disposició de les diferents direccions.

 

Protocols de seguretat i preguntes freqüents

 

El retorn en tots els casos, serà presencial però, per evitar contagis, hi ha diverses instruccions que caldrà tenir en compte.

 

Per anar a l’escola:

 • L’ús de la mascareta a l’aula serà obligatori per a tots els alumnes de més de sis anys.
 • L’entrada serà esglaonada, en franges de 10 minuts.
 • Les famílies no podran entrar a l’escola.
 • Es crearan grups estables de convivència.
 • Els menjadors podran tenir diferents grups estables d’alumnes. Cal rentar-se les mans abans i després de dinar.

Com s’adaptaran les escoles al nou curs?

 • Les ràtios a primària seran inferiors a 20 alumnes per aula.
 • A secundària i batxillerat, els grups seran més reduïts de l’habitual.
 • El pati es farà per torns i amb mascareta si hi conviuen diferents grups.

Què fer en el cas que hi hagi un positiu?

 • En cas que un infant tingui símptomes, no ha d’anar a l’escola. Tampoc no ho ha de fer si se li ha diagnosticat coronavirus o s’està pendent del resultat d’una prova PCR ni si conviu amb un cas confirmat.
 • Si hi ha un positiu per covid-19, es posarà el grup de convivència en quarantena.
 • Els aïllaments previstos seran de 14 dies.
 • Si dos membres de dos grups diferents que comparteixen un mateix espai (edifici, un torn, una ala d’un edifici, el menjador...) tenen un resultat positiu de la PCR, el Servei de Vigilància Epidemiològica farà una valoració i es podria recomanar l’aïllament domiciliari dels grups d’aquell espai durant 14 dies.

És possible que s’hagi d’aturar l’activitat presencial?

 

En funció de la situació del centre educatiu i l’estat de la pandèmia l’autoritat sanitària, en coordinació amb l’autoritat educativa, prendran les mesures i les decisions que corresponguin i que seran resultat de la valoració sobre el terreny a cada centre. En cas que s’hagi d’aturar l’activitat de forma presencial, la formació es continuarà fent via no presencial, garantint la continuïtat del curs escolar.

 

Més informació a:

-Mesures Salut/Escola Generalitat de Catalunya

-Infografia mesures extraordinàries per evitar brots

-Protocol de gestió de casos de Covid 19 als centres educatius


Imatges relacionades

 • Mesures per anar a l'escola

  Mesures per anar a l'escola

 • Mesures per anar a l'escola

  Mesures per anar a l'escola

 • Mesures per anar a l'escola

  Mesures per anar a l'escola

 • Mesures per anar a l'escola

  Mesures per anar a l'escola

 • Visita a les escoles

  Visita a les escoles

 • Visita a les escoles

  Visita a les escoles

Àudio adjunt

 • Declaracions regidor Educació, Ignasi Fargas, a Ràdio Palau